Коштуница: Путем ка ЕУ Србија губи Косово, а сутра може да изгуби и Војводину

vojislav-kostunica

Лидер Демократске Странке Србије Војислав Коштуница о Европи, коалицијама: Неопходна је темељна промена садашње политике. Путем ка ЕУ губимо КиМ, а сутра можда и Војводину

Излаз из катастрофално лошег стања у које су запали Србија и наше друштво, може се пронаћи у ванредним парламентарним изборима и у темељној промени садашње политике.

То је за „Новости“ поручио Војислав Коштуница, лидер ДСС, који очекује да се у истом дану одрже избори у Београду и у целој држави.

* Зашто тражите изборе кад ће после њих владајуће странке добити још већу подршку?

– Држава је у озбиљној и дубокој кризи. Јавни дуг застрашујуће расте, буџетски дефицит је огроман, незапосленост све већа, а инвестиције постоје само у обећањима. Живот постаје неподношљив за велики део грађана. Власт срља ка ЕУ, и на том путу се одриче КиМ, а ССП ће потпуно уништити српску привреду. То могу да зауставе само избори.

* Али, на основу чега очекујете промену државне политике?

– Важно је да се до краја раскринка шта погубна политика повиновања свим бриселским захтевима доноси држави и грађанима. Избори дају могућност да се гласније чује упозорење да су европске интеграције кобне по Србију и да је за државу најбољи пут политичке неутралности – сарадња са свима, па и са ЕУ, без формалног чланства. До грађана ће доћи нада да постоји решење.

* Већина бирача управо подржава странке које су чврсто за европске интеграције?

– Велики, ако не и већински број наших грађана не подржава чланство у ЕУ. ДСС зато тражи и да се 2015. године одржи референдум о европским интеграцијама. Па нека народ одлучи. То би била прилика да се у демократској дебати, која је сада скрајнута, па и забрањена, расправи да ли је Србији боље у ЕУ, или изван ње. Путем ка ЕУ Србија губи Косово, а сутра може да изгуби и Војводину. Суседи који су у ЕУ постављаће нам све више захтева. Ланац уцена ће бити непрекидан и Србија ће тешко моћи да преживи то мрцварење.

* Како ћете наметнути своје идеје ако и после избора останете усамљени у политици против чланства у ЕУ?

– Велика Британија ће имати референдум о даљем чланству у ЕУ, а Исланд, Украјина и Јерменија прекинуле су преговоре са Бриселом. У Европи се распламсала озбиљна дебата о смислу постојања овакве ЕУ, која се претвара у наднационалну творевину која мрви све чланице. Дух евроскептицизма се шири, док је код нас још владајући еврофанатизам и испразно заклињање да Србија неће скренути са тог пута. Време за политику ДСС тек долази.

* Јесте ли размишљали о томе да изађете на изборе са Дверима, радикалима, и осталима у оквиру „патриотског блока“?

– Између нас постоје политичке и идеолошке разлике. Такав блок не би имао довољно јасну политику. Ниједна од тих странака не подржава идеју ДСС о политичкој неутралности.

* Дакле, ближи вам је самосталан излазак?

– Засада да. Ако избори буду касније, можда ће и околности бити другачије. То сада не можемо да предвидимо. Сматрам да би најбољи кандидат за градоначелника био Александар Поповић, потпредседник наше странке.

* Да ли је могућа нека коалиција на београдским изборима?

– Локални страначки органи даће свој предлог, а руководство странке ће донети коначну одлуку.

* Колико је реална постизборна коалиција са СНС у Београду, пошто сада учествујете у раду привременог органа?

– За ДСС је било важно да се промени власт у Београду која је радила на штету грађана. После тога, нисмо желели да учествујемо у прекомпоновању власти без избора. За нас је и у граду могућа сарадња ако се окупимо око заједничке политике у корист грађана Београда.

ВОЛЕО БИХ ДА ИМАМ ПРОТИВКАНДИДАТА

* Очекујете ли да се неко одазове вашем позиву и да вам буде противкандидат на недељним страначким изборима?

– ДСС је посвећена демократским вредностима и заиста бих волео да у странци постоји конкуренција и да се наша идеја о политичкој неутралности још више избруси. Позитивно би било да имам противкандидата.

* Али није прошао предлог да потпредседнике кандидују општински одбори…

– Покушали смо на више начина да решимо питање избора потпредседника. Лично се нисам изјашњавао. Предлог да општински одбори предлажу потпредседнике није прошао јер би за такво решење била неопходна још једна страначка скупштина.

П. Васиљеви / Новости