Муфтија Зукорлић разговарао са представницима Бундестага о Санџаку као аутономној регији

zukorlic muamer

Mуфтија Муамер Зукорлић разговарао са представницима Бундестага задуженим за југоисточну Европу о Санџаку као прекограничној аутономној регији.

Санџачки муфтија Муамер Зукорлић разговарао је са представницима Бундестага задуженим за југоисточну Европу о Санџаку као прекограничној аутономној регији у светлу евроинтеграција Србије, Црне Горе и Балкана, као и о успостављању европског муфтијства.

Како је данас саопштила Информативна служба санџачког мешихата, са Зукорлићем, који се недавно повукао са места председника мешихата Исламске заједнице у Србији, били су председник новоосноване Бошњачке демократске заједнице у Црној Гори Хазбија Калач и потпредседник Заједнице санџачке дијаспоре Ахмет Ахметовић.

Домаћини су, како се наводи, показали веома висок степен интересовања за ову тему и изразили спремност за наставак сарадње како би Санџак у „духу прокламованих принципа Европске уније имао своје место међу европским регијама“.

Делегација из Србије и Црне Горе је, како се наводи, представила визију прекограничног еврорегиона Санџака указујући на важности овог пројекта за све њене грађане, као и за стабилност у региону.

У разговору је, истиче се, било речи и о стању људских права у Србији и Црној Гори са посебним освртом на верска права и неопходност имплементације прописа једнакости свих грађана и заједница без обзира на националну или верску припадност.

Разговарано је и о идеји успостављања европског муфтијства у циљу интензивнијег решавања бројних муслиманских питања у Европи.

Као посебно занимљив истакнут је разговор са представником спољнополитичког одбора Бундестага задуженог за југоисточну Европу, Јосипом Јуратовићем, који је, како се наводи у саопштењу, указао изузетно занимање по питању Балкана.

РТС