Касно Пантић на Косово стиже

izbori-na-kosovu-krstimir-pantic-kosovska-mitrovica

Крајње исцрпљујући избори на које су милом, подстреком, па чак и уценом извођени грађани Косовске Митровице да бирају новог градоначелника пропали су једним потезом Крстимира Пантића, који се у самом финишу предомислио и одбио је да положи заклетву за ту функцију.

Сада каже да би тиме прекршио Устав Србије, заборављајући да је био глув на то да је те изборе расписала косовска председница Атифете Јахјага. Пантић објашњава да није желео да потпише текст изнад којег се налази грб Косова. Претходно је дао оставку на место потпредседника Канцеларије за КиМ због неслагања са директором Александром Вулином, за којег тврди да је „једно причао, а друго радио“. Вулин је, оцењује Пантић, на рачун СНС-а градио инфраструктуру Покрета социјалиста на КиМ и „најмање водио рачуна о државним и националним интересима Србије“.

– Нема статусне неутралности на изјавама које су потписане. Жалосно је шта су све наши одборници и градоначелници били принуђени да прихвате. Не само да нам отимају део територије, већ нам вређају достојанство и интелигенцију – поручио је Пантић и додао да за све има подршку вицепремијера Александра Вучића.

Питање шта са Бриселским споразумом, подједнако је важно колико и оно шта је Београд обећавао, а у шта се све то на крају изродило. Али, сем опозиције, изгледа да ово нико не доживљава скандалом.

– Ово су брука и срамота власти. Показали су да не знају шта раде. Чињеница да њихова узданица и главни кандидат за најважније градоначелничко место на северу подноси оставку, показује да или нису добро проценили Пантића или су олако веровали да он може да буде добар адут у потврђивању њихове квазипатриотске политике – каже Борислав Стефановић, бивши преговарач Владе Србије у Бриселу.

Он тврди да је све ово корак уназад и да показује да је власт била дубоко неискрена према грађанима.

– Поновни избори не могу бити корисни, али ми се чини да су неизбежни, али ће сада за кандидата бирати неког ко је недвосмислено на линији ове новорођење проевропске СНС или Покрета социјалиста. Спасоносно решење за њих би вероватно било да то буде проверен Вулинов кадар који ће да спроводи све оно што се Београду свиђа – додаје Стефановић. Он сматра да је све што се десило “леп политички поклон за Нову годину блоку који се залаже за бојкот и ДСС-у”.

– Мислим и да Пантић сада размишља да је дебело погрешио што је напустио ДСС – оцењује Стефановић.

С друге стране, посланик Демократске странке Србије Марко Јакшић сматра да је Пантићев потез шанса Србима да се боре за опстанак на Косову и да је показао да „пуца“ политика Владе Србије према покрајини.

Сигурно је да се само будала о исти камен два пута спотиче, а да обећања, претње и притисци којима су грађани били жестоко изложени са намером да изађу те изборе неће поново уродити плодом. Приче да ће са том такозваном Заједницом тећи мед и млеко још се нису охладиле, а око 1.000 полицајаца МУП-а Србије је добило отказ, а исто прети и Управи прихода и финансијској полицији. Они који то раније нису видели, сада су се опаметили и прозрели политику Вучића и Дачића. Схватили су да су преварени, и добро је што је Пантић из било којих побуда и мотива одбио да положи заклетву – подвлачи Јакшић.

Избори за градоначелника северне Косовске Митровице ће бити поновљени, и расписаће их председница Косова, потврђено је у Приштини. Председник Грађанске иницијативе СДП Оливер Ивановић, тек ће одлучити да ли ће се поново кандидовати. Због свега што су грађани Косовске Митровце преживели он предвиђа малу излазност. Док Марко Јакшић верује да од Заједнице српских општина неће бити ништа, Ивановић сматра да ова дешавања могу само мало да успоре њено конституисање.

Законски оквир познат

На вече потписивања свечане изјаве у Звечану одборник Небојша Влајић (који ће вероватно бити упамћен као човек који је покушао да скине налепницу), је на питање медија које ће законе примењивати, одговорио:

– Знам по којим законима смо изашли на изборе и потпуно сам сигуран да ћемо по тим законима морати да се владамо. То су косовски закони.

Похвала Напредног клуба

Београдска невладина организација Напредни клуб поздравила је оставку Пантића. У саопштењу ове организације, чији је председник историчар Чедомир Антић, наводи се да је Пантићев гест вредан највише похвале и да показује да има наде за српски народ на Косову и Метохији и очување демократије у Србији.

Ј. Л. Петковић – Вести