КУСТУРИЦА: Убиством тиранина Фердинанда отварам Кустендорф!

kusturica emir

У плесном аранжману диско музике из 70-их кроз капију Мећавника ући ће костимирани Софија и Франц на које ће хитац испалити Гаврило Принцип из чијег ће пиштоља уместо метка изаћи ватромет

Режисер Емир Кустурица открио је да ће овогодишње издање Кустендорфа 18. јануара бити отворено уз необично кореографисан атентат на Франца Фердинада, обојен диско хитовима и ватрометима.

– Биће то кореографија на тему убиства тиранина Франца Фердинанда, али у плесном аранжману диско музике из седамдесетих – рекао је Кустурица за Б92 објашњавајући како ће костимирани пар, Софија и Франц, кроз капију Мећавник града ући у маниру старих филмова, али ће их убрзо уз велики број људи дочекати и необична плесна бомба.

– Њих двоје ће поздравити бројни костимирани статисти који ће на њих бацати цвеће на ластишу, које ће се потом њима враћати у рукав. Све ће се то дешавати у импровизованој 3Д пројекцији – објаснио је Кустурица додајући да ће све зграде на Мећавнику бити покривене платном са филмским пројекцијама.

arhivska-fotografija4
Фото: Википедиа/Архивска фотографија

– Неуспео покушај убиства на другој кривини биће почетак плеса за све који се ту нађу. А на крају, када дође до убиства, оно се заправо неће десити, већ ће Гаврило Принцип испружити руку и уперити пиштољ из којег неће изаћи метак, већ ће се изнад свих брда око Мећавника појавити ватромет.

Ове године акценат фестивала стављен је на квалитетне ауторе, па ће тако на Кустендорф стићи Ашгар Фархади, редитељ чувеног иранског филма “Развод” који је прошле године након бројних европских награда освојио и Оскара за најбољи филм ван енглеског говорног подручја.

Њему ће се придружити и позната француско-аргентинска глумица Беренис Бежо, која игра главну улогу у Фархадијевом новом филму, хваљеној драми “Прошлост”.

ZAZ

Фото: Танјуг

Осим Фархадија, студентима-гостима фестивала предавање ће одржати и Паоло Сорентино, редитељ филма “Велика лепота” који критика сврстава раме уз раме са италијанским класицима на чије се наслеђе филм великодушно ослања.

“Велика лепота” је 12. јануара награђена Златним глобусом у категорији страних филмова, а велике су шансе да се нађе и у трци за Оскара након што 16. јануара буду саопштене номинације за ту америчку награду.

Из Италије на Кустендорф долази и редитељ Ђанфранко Рози са прошлогодишњим документарцем “Свети ГРА”, првим документарним филмом који је у Венецији освојио Златног лава, награду традиционално намењену играним филмовима.

Музички програм фестивала, који је организован у виду вечерњих концерата, обележиће наступи француске певачице Заз и састава Рибља чорба, Mostar Sevdah Reunion, Mahala Rai Banda, Emir Kusturica & No Smoking Orchestra.

Фестивал ће трајати до 23. јануара.

Телеграф.рс / Извор: Б92