Свети Доситеј Нишки и Загребачки (1913-2013) – прослављен у Нишу и Загребу

sveti dositej

Последњег дана године, по јулијанском календару кога СПЦ користи, прославља се свети свештеноисповедник Доситеј. Ове године је његов празник требало прославити нешто свечаније, јер је година јубиларна – 100 година од његовог устоличења за Епископа нишког.

Како сазнајемо, овај дан се свечано прославља ове године и у Нишу и у Загребу. У Нишу је уочи празника одржана академија поводом годишњице устоличења у организацији Епархије рашко-призренске у егзилу, а у Загребу је свечаним програмом обележен овај празник од стране Митрополита загребачког Јована, мада се, по позивници која је на руском и насловљеној “драги земљаци”, намеће питање да ли су Руси или Срби организатори овог празника. На свечаности у Нишу је и формирано истоимено братство.

rusi zagreb

Доситеј (световно име Драгутин Васић; Београд, 5. децембар 1878 — Београд, 13. јануар 1945) је био епископ нишки и први митрополит загребачки.

Гимназију и богословију завршио је у свом родном месту. Замонашио се још као ученик богословије и рукоположен је у чин јерођакона. Завршио је кијевску Духовну академију и магистратуру 1904. године, а затим је завршио филозофске науке на Универзитету у Берлину и Лајпцигу.

У мају 1913. године Свети Архијерејски Сабор Краљевине Србије изабрао га је за епископа нишког, а 25. истога месеца посвећен је за епископа.

Током Првог светског рата дочекао је бугарског окупатора у својој резиденцији, а онда је пребачен у интернацију. После капитулације Бугарске враћа се у своју епархију 1918. године у којој је остао до 1933.

У време враћања Чеха и Словака у православље из римокатолицизма, а у Прикарпатској Русији из уније, епископ Доситеј је три године провео у Чехословачкој као изврстан мисионар, а потом је одржавао сталну везу са младом Православном црквом у овој земљи.

Велику улогу је имао и у борби против конкордата са Ватиканом, јер је уз св. Николаја Жичког и патријарха Варнаве предводио народни бунт против овог неславног уговора.

1555444_1383237168602549_344744266_n

Академија у Нишу, на којој је говорио епископ Артемије

После стварања Загребачке епархије постављен је за првог митрополита загребачког. На самом почетку Другог светског рата, 7. маја 1941. године, митрополита Доситеја усташе су ухапсиле и држале заточеног у полицијском затвору у Петрињској улици. Пострадао је и малтретиран и у “Дому сестара милосрдница”, које су водиле римокатоличке монахиње у Загребу.

milosrdnica

Дом сестара милосрдница у Загребу, данас. У овој болници био је малтретиран св. Доситеј. Часне сестре које су радиле у том дому биле су одликоване од стране Анте Павелића за свој рад.

Умро је у Београду 13. јануара 1945. године, од последица мучења у загребачком затвору. Сахрањен је у порти манастира Ваведења у Београду.

Човек је нарушио мир са својим Богом. Човек је творац свију немира, свију свађа и свију ратова. Човек је изгубио мир према себи самом, и најзад, човек је изгубио мир у односу према себи равнима, према људима. Христос се рађа – мир се повраћа. Повраћа се темељ, основица свију срећа. (Св. Доситеј)

meteorit

Загреб, на дан св. Доситеја, на прелазу из 2013. у 2014. Пао метеорит. Нико није повређен.

Фотографија са прославе преузета са Фб профила “Братства св. Доситеја – Ниш”

Погледајте, такође: ЗАБОРАВЉЕНИ ЈУБИЛЕЈ И ЗАБОРАВЉЕНИ НИШКИ УСТАША

Припремила екипа Фб странице: “Православље живот вечни”