Пантић против бојкота, а ако грађани Митровице желе, поново ће се кандидовати за „градоначелника“?

krstimir-pantic

Косовска Митровица – Кадар Српске напредне странке, званични представник Београда на КиМ, кандидат за градоначелника испред листе „Српска”, који је задобио поверење грађана Косовске Митровице 1. децембра на поновљеном кругу изборана Косову, Крстимир Пантић, поново је у суботу изненадио многе. Понајвише житеље Северне Митровице, према чијем мишљењу се, како чаршија прича, „вратио на прави пут”, али и званични Београд, који његову одлуку о оставци на место заменика директора Владине Канцеларије за Космет, односно заменика Александра Вулина, оцењује као непредвидив потез, непримерен једном политичару.

У кратком разговору за „Политику” Пантић је рекао да је оставку поднео зато што није могао да поднесе нешто што се коси „са здравим умом и памећу и што вређа интелигенцију”. Тврди да се не повлачи из политике јер има подршку Александра Вучића, а верује да ће имати подршку и грађана северне Косовске Митровице, који су му дубоко веровали све док није приступио листи „Српска”, мада је и тад био убеђен да ради праву ствар за своје сународнике у граду у којем је рођен.

Да ли је ваша одлука о оставци на место заменика директора Канцеларије за Космет донета напрасно, како се многима чини, и то после састанка са специјалним известиоцем ЕУ на Косову Самуелом Жбогаром, или је то резултат ранијих неслагања с представницима званичног Београда?

Оставку на место заменика директора Канцеларије за Космет сам већ два пута нудио, али она није била прихваћена од стране првог потпредседника Владе Републике Србије Александра Вучића, који је увек покушавао да помири супротне ставове које заступамо министар Вулин и ја. Нисам се слагао с начином на који је Вулин водио Канцеларију за Космет, коју је претворио у централу Покрета социјалиста. Погледајте само званичну презентацију Канцеларије, лаик би помислио да је реч о фејсбук профилу Александра Вулина, а не о презентацији једне државне институције. Никада нисам био у сукобу с представницима званичног Београда, иако се нисам увек слагао око неких решења, нарочито око Бриселског споразума. Уосталом, и Вулин је због тог споразума поднео оставку, па се касније предомислио. Неопозива оставка се не може повући, не може вас народ вратити намештеним петицијама и фалсификовањем потписа. Оставку сам поднео због срамоте коју сам доживео у разговору са Самуелом  Жбогаром, како не бих нанео штету интересима државе и угрозио положај Владе Републике Србије.

Шта је дефинитивно преломило ваш став у суботу, ако је добро познато да се цео изборни и постизборни процес одвијају у складу са законима Приштине, мада у духу Бриселског споразума?

На изборе смо изашли са статусно неутралним материјалом који је касније Оебс кривотворио и предао га ЦИК-у у Приштини с државним обележјима Косова. У суботу су нам свечане изјаве прелепили налепницама испод којих су такође била обележја државности Косова. То је увреда за здрав разум и понижење које нисам могао да поднесем. Сви који тврде да је потписивање изјава било статусно неутрално, не говоре истину, обмањују и себе и грађане Србије.

Како тумачите понашање одборникаСрпске” који су положили заклетву? Као издају, или оцењујете да је право сваког да се понаша у складу са својим начелима, или уосталом у складу са ставовима државне политике?

Добро је што су одборници потписали свечане изјаве јер ћемо моћи да контролишемо рад скупштине и увек изазивамо кризе када је то потребно. Скупштине су нестабилне и сваког часа може доћи до расписивања нових избора, не само у Косовској Митровици, већ и у све четири општине, а то ће време пред нама и показати. Не сматрам да су ме одборници издали, све што су урадили, урадили су у консултацијама са мном.

Постоји ли могућност да повучете оставку?

Не постоји ни најмања вероватноћа да оставку повучем. Ја своје ставове не мењам, иако су ме моји претпостављени оценили као нестабилну личност, која често мења мишљење. Али погледајте моје изјаве и изјаве оних који су се бавили Косметом и лако ћете схватити ко је нестабилан, ко прича једно, а ради друго, ко народу на Космету не говори истину.

Да ли ваша одлука уједно значи и да се повлачите из политикеАко у њој остајете, којој ћете се „струји” приклонити, с обзиром на то да се проносе приче да ћете се приближити Демократској странци Србије?

Ја сам члан Српске напредне странке и немам намеру да се повлачим из политике све док имам подршку Александра Вучића. Ако у СНС-у сматрају да треба да се повучем, онда ће имати прилику да ми то кажу 25. јануара када се одржава изборна скупштина.

Хоћете ли се евентуално поново кандидовати за место градоначелника?

О томе ћу донети одлуку после консултација с грађанима Косовске Митровице и надам се с мојим пријатељима који су били поверовали да сам их издао и продао. Уколико смо сложни, можемо стално да побеђујемо, а што се тиче кандидата за градоначелника, он може да буде из било које странке. Једино је битно да не дозволимо да независно Косово заживи јер је такво решење много боље од бојкота. Верујем да бисмо на изборима за градоначелника моја опција и ја победили, али не бих преузео дужност, с тим што би међународна заједница морала да уважи наше легитимне интересе. Бојкотом бисмо довели Албанца на власт, а то нико од нас не жели. Овога пута више бих волео да кандидат за градоначелника буде неко други, а ја ћу му помоћи и у кампањи ћу дати све од себе.

Биљана Радомировић / Политика