Приштини са Јариња и Брњака 2,5 милиона евра

pecat-GG-1

Такозвани генерални директор Царине Косова Лулзим Рафуна рекао је да очекује да се од наплате на прелазима Брњак и Јариње инкасира “само до 2,5 милиона евра, и не више од тога“.

Рафуна је рекао да је до сада, од почетка наплате, на та два прелаза инкасирано 140.000 евра.

Рафуна је, на конференцији за новинаре, као посебно значајну оценио електронску размену података са Управом царина Србије.

Рафуна је објаснио да по бриселском споразуму на та два гранична прелаза царини се роба само за компаније које су регистроване на северу и то роба која има дестинацију на северу и троши се на том делу Косова.

„Процедуре се обављају у складу са свим нормама и све протиче уредно. Нема никаквих проблема, средства се инкасирају, сви увозници плаћају своје царинске обавезе, уплаћујући у Рајфајзен банци чија је испостава стационирана у Јарињу и Брњаку“, рекао је он, а пренели су приштински медији.

Такозвана косовска царина је прошле године инкасирала у буџет 387 милиона евра, што је један одсто мање него лане, док је истовремено забележен пад увоза за пет одсто, рекао је Рафуни.

Он је подсетио да је ранијим царинским зонама вредност увезене робе за целу територију Косова достизала 18 милиона евра, али сада није таква ситуација јер роба улази и у осталим царинским прелазима и оцарињује се на целој територији Косова.

Трговински биланс, према подацима Царине, указује да је подигнут извоз за 12 одсто, али је пао увоз за пет одсто.

Од акциза на игре на срећу у косовски буџет инаксирано је 13 милиона и 788 хиљада евра.

Танјуг