Општина Звечан: Конституисани смо и владаћемо се по законима Косова (ВИДЕО)

Општина-Звечан

Синоћ, нешто пре поноћи, основане су скупштине општина на северу Косова и Метохије и то по законима самопроглашене “државе Косово” што су порталу Новинар.Де потврдили Небојша Влајић (Г.и. СДП) и Вучина Јанковић (Г.и. Српска) новопостављени градоначелник Звечана.

Припремио: Иван Максимовић; 12.01.2014.

***

Пред зградама свих Општина, па и пред зградом општине Звечан, налазила се косовска полиција која је била задужена за безбедност. Иако заказана за 22.00 часа седница је почела са закашњењем од преко сат времена.

Сала у којој је очекивано да се седница одржи није одговарала одређеним правилима игре. Једини разлог били су симболи државе Србије који нису били уклоњени из ње.

Решење је пронађено у једној од канцеларија, у коју су се некако сместили они који су све ово и желели да се догоди. На вратима канцеларије Општинског већа налепљен је постер грађанске иницијативе „Српска“ која је минималним изласком гласача „победила“ на локалним шиптарским изборима.

Број гласача је због фалсификовања и лажи и још лажи преувећан а са чиме се не престаје, па је тако Вулин изјавио да је ова власт легитимна јер ју је изабрао велики број гласача. Он се још усуђује да наметне своју вољу наглашавајући да се такво питање не сме ни постављати. А то чини због тога што ови такозвани представници Срба у нелегалним институцијама и по нелегалним процедурама нису ни легални ни легитимни.То се може доказати на много начина.

Посланик привремене Скупштине Косова и Метохије, Љубо радовић, из Звечана, на њеном четвртом редовном заседању новембра прошле године описао је сусрет са „једним својим бившим другом“. На провокативно питање присталице Г.И. Српска „ко је то у Звечану победио“ Радовић је одговорио да не може да се каже да је неко победио са 7% гласова јер у том случају победа припада онима који су изборе бојкотавали а њих је 93%. Али, каже Радовић иронично, „ми смо бројали оне који су улазизили (на бирачка места) а они су бројали и оне који су гласали“. Ето, таква је славна „већинска“ победа новопостављене власти на северу КиМ.

Нараво, лажи које безочно сервира кадар некадашње прве даме Србије Мире Марковић из још увек живог, комунистичког режима, пре свих Ивица Дачић и Александар Вулин, ништа друго ни Александар Вучић не ради све време, служе  за продужење зимског сна народа у централној Србији, које након овога само Бог зна шта чека, док Срби са Косова и Метохије одлично знају каквим су се лажима, уценама, претњама, застрашивањем, забранама и сваким другим безакоњем служили представници српских власти који су обманом и преварама и дошли на власт.

Неће бити мање криви ни они који су их пратили у томе од оно мало Срба са Косова и Метохије преко новинара и водећих медија чија је улога у обмањивању била од великог значаја па до свих оних који су у највишим институцијама државе Србије омогућавали да се Устав и закони државе газе на најбруталнији начин и највећу могућу штету.

Иако представници српских власти говоре да је избегавање ознака државе Србије једнак некоришћењу ознака самопроглашене државе Косово а ради статусне неутралности јужне српске Покрајине, то је ипак плитка глупост а дубока лаж и срамота. Седнице су одржане овако касно јер је то морало да се уради пре истека рока који за то предвиђа закон републике Косово док избори за локалну власт, које је Народна Скупштина Србије морала да распише за четири општине на северу Косова након принудне смене власти, никада нису расписани.

Дакле јасно је по чијим се законима одвија овај процес који је наметнут и заживео јер су Срби учествовали на шиптарским изборима опет по законима Републике Косово. А да је све тако потврдио је и један од потписника заклетве за одборника ове новоформиране, ипак незаконите и нелегитимне Скупштине.

Небојша Влајић испред Г.и. СДП потврдио је да су Општинске власти конституисане потписивањем свечаних изјава. На питање да ли је било симбола „независног Косова“ он је само приметио да је „извесни папир“ прелепљен преко гоњег левог угла изјава те да се није могло видети шта је испод а да се документ не оштети и да је по њему то довољно да се изјаве сматрају статусно неутралним. Када смо питали по ком закону ће новооснована власт функционисати он је одговорио једноставно „Знам по којим смо законима изашли на изборе и потпуно сам сигуран да ћемо по тим законима морати и да се владамо а то су косовски закони“ рекао је Влајић за портал Новинар.Де.

По потписивању ових заклетви чуло се, иза затворених врата а од стране Срба, у разговору саноим колегама Шиптарима како је требало организовати прославу и уз коктел обележити овако важан догађај.  За кога је толико важан догађај после кога ће, од формирања Општине Звечан, по први пут у њој одборници бити Шиптари за једно или два села колико их је на територији ове Општине.

Новопечени Градоначелник општине Звечан, оно што се по српским законима о данас звало Председник Општине, Вучина Јанковић није желео пред камеру али је за портал Новинар.Де дао тонску изјаву.

„У Звечану су, као и у осталим Општинама на северу Косова, конституисане Скупштине, по косовским законима“. Јанковић сматра да се овим јачају везе са државом Србијом „без које нам овде нема живота“.

На питање да ли је сада председник Албанац, пошто су општине основане по законима самопроглашеног Косова, Јанковић каже да „може и тако да се гледа на то“. Он је ипак при ставу да су ови поступци произашли из послушања српској власти. Са друге стране српски народ са севера Косова и Метохије акве захтеве српске Влад оценио је као велеиздајничке и бојкотовао позивза прихватање власти „државе Косово“

Један од најстрашнијих аргумената за убеђивање Срба да изађу на шиптарске изборе био је да ће у супротном, градоначелник бити Албанац. Ако је толико страшно да градоначелник буде Албанац колико је тек страшно што је одржавањем тих избора Албанац постао председник?

 

Стални дописник портала Новинар.Де;

Иван Максимовић, Звечан, Србија.

www.novinar.de