Пантић: „Отимају нам део територије, вређају нам достојанство и интелигенцију, а Вулин једно прича – друго ради

SRBIJA KOSOVO LOKALNI IZBORI

Тако Крстимир Пантић, несуђени градоначелник Косовске Митровице, објашњава за „Новости“ зашто није положио заклетву и тако се практично одрекао функције коју је добио на изборима.

* Српски званичници који су потписали изјаве тврде да су оне биле статусно неутралне?

– Нема статусне неутралности на изјавама које су потписане. Жалосно је шта су све наши одборници и градоначелници били принуђени да прихвате. Не само да нам отимају део територије, већ нам вређају достојанство и интелигенцију. Наравно, и Бриселски споразум је прекршен јер су одборници и градоначелници уцењени и приморани да потпишу нешто чега нема у њему. Бриселским споразумом је предвиђено да се избори одрже по косовским законима, а не по законима „Републике Косово“.

* Значи, дефинитивно нећете бити на челу Митровице?

– Искључиво ме занимају интереси грађана Косовске Митровице и Срба на Косову и Метохији. Шта ће бити са мном је најмањи проблем. Никада нисам јурио функције. Сигурно је да нећу бити градоначелник општине у „независном Косову“ и нема те цене коју нисам спреман да платим.

* Зашто тврдите да су избори превара међународне заједнице, а учествовали сте у њима?

– У свакој лажи су кратке ноге па је тако било и у овом случају. Обећали су и гарантовали статусно неутралне изборе, проследили нам материјал који је заиста био статусно неутралан, а онда су на том материјалу, када смо га предали ОЕБС, налепили ознаке косовке државности. Зар то није превара?

* Због чега сте поднели оставку и у Владиној Канцеларији за КиМ?

– Увек ћу бити спреман да служим својој држави и народу, али са Александром Вулином не могу више да сарађујем. То је разлог за моју оставку. Не могу да гледам како се на рачун странке којој припадам, на рачун СНС, гради инфраструктура Покрета социјалиста на КиМ. Не кривим Владу Србије већ министра који је задужен за КиМ, а који је водио неку своју политику, градио своју странку, а најмање водио рачуна о државним и националним интересима Србије. Једно је причао а друго радио.

* МОГУ ли ови последњи догађаји да угрозе формирање ЗСО?

– Мислим да ће врло брзо читав Бриселски споразум да се уруши. То неће бити одговорност Владе Србије већ међународне заједнице. Формирање ЗСО неће ићи нимало лако, нити ће Албанци дозволити овлашћења која бисмо ми желели и која су договорена у Бриселу, као што нису дозволили ни статусно неутрално формирање локалних самоуправа.

Вечерње новости