Сви учесници на ткзв. косовским изборима знали да су одржани по косовским законима

petrovic

Такозвани министар за локалну управу и  ткзв. заменик премијера Косова“ Слободан Петровић изјавио је вечерас ФоНету да су сви учесници знали да су избори на северу Косова организовани по косовским законима.

„У Бриселском споразуму јасно пише да се локални избори и у српским срединама расписују и одржавају по законима Косова, што значи и верификација мандата одборника и градоначелника“, рекао је Петровић.

Он је додао да се процедура спроводи на потпуно исти начин у Ђаковици, Грачаници или северној Митровици.

„Сви су то знали јер се ради о процедури договореној у Бриселу и сада могу само да причају приче које су, можда, добре за медије, али не одговарају истини“, рекао је Петровић.

Он очекује да ће сутра добити извештај из Министарства за локалну управу о поштовању закона приликом конститутивних седница скупштина четири општине на северу Косова.

Петровић је рекао и да, пре добијања извештаја са терена, не може да каже да ли је на регуларност полагања заклетве градоначелника и одборника утицало прелепљивање грба и натписа „Република Косово“ стикером.

Он је рекао да по закону о локалним изборима уколико особа која је изабрана за градоначелника не верификује мандат, иде се на нове изборе за градоначелника, а до одржавања тих избора именује се привремени орган да би општина могла нормално да функционише.

Петровић није могао да прецизира да ли би на ту позицију могао да буде именован лидер Грађанске иницијативе „Србија, демократија, правда“ (СДП) Оливер Ивановић који је други по освојеном броју гласова на изборима за градоначелника северне Митровице.

Фонет