Супруга шефа БИА открила убице Ћурувије

slavko-curuvija

Исказ Оливере Антонић, супруге бившег заменика директора БИА, уз друге доказе, одвео је истрагу до Милана Радоњића као организатора убиства Славка Ћурувије.

– Оливера Антонић, која је у време убиства била оператерка ДБ, а касније супруга Горана Живаљевића, бившег заменика директора БИА, открила је истражним органима да је стан Ћурувије прислушкиван и након његове смрти. Она је рекла и да су почетком НАТО бомбардовања, у марту 1999, промењени оперативци који су раније пратили новинара – каже извор “Блица”.

Ово сведочење употпунило је раније исказе и на основу свих њих је изведен закључак да је тим убица организовао Радоњић (55). Он је, по препоруци Мире Марковић, постављен за шефа београдског ДБ 4. априла 1999, седам дана пре убиства власника „Дневног телеграфа“. Прво Радоњићево наређење је и било да се Ћурувија прати.

Оливера Антонић (43) је радила у Седмом одељењу (за прислушкивање) београдског Центра ДБ на пословима репродуктера, односно била је задужена за писање записника са прислушних трака. На дан Ћурувијиног убиства, 11. априла 1999, правила је записнике разговора из стана новинара након злочина.

– Наређење о прислушкивања након убиства издао је Радоњић. Њега је интересовало кога породица и пријатељи Ћурувије окривљују за убиство и да ли они имају неки траг – тврди наш саговорник.

Оливера Антонић је сведочила фебруара 2001, када је рекла да је 11. априла, радећи у ноћној смени, обрађивала разговоре из стана Ћурувије. О разговорима је обавештавала Радована Божовића, начелника Трећег одељења.

Она је испричала и да се касније срела са колегом Предрагом Гикићем (51), који је до НАТО бомбардовања био задужен да обрађује све податке Ћурувији који стижу са терена. Оливера Антонић му је одмах рекла да праћење Ћурувије није престало почетком бомбардовање већ се само наставило. Гикић се тада изненадио, па су отишли да обавесте Веселина Лечића, тада заменика начелника београдског Центра ДБ. Лечић је, сада, међу оптуженима за побуну ЈСО.

С друге стране, Гикић је пре бомбардовања своје извештаје о Ћурувији подносио Стевану Басти, у то време заменику начелника Трећег одељења београдског Центра, који је од јуна 1998. био „координатор ад хок формиране групе за анализирање извештавања српске штампе о догађајима на КиМ”. Баста је, међутим, и после повлачења Гикића, а постављањем Радоњића, био и даље укључен у праћење Ћурувије. Басти се, иначе, суди са Радоњићем и Ратком Ромићем да су помагали у атентату на Вука Драшковића у Будви.

Организатор

Милан Радоњић је осуђен на осам година затвора због напада на Драшковића у Будви.

Пресуда је поништена и сада му се поново суди.

Терети се да је организовао одлазак припадника тајне службе у Будву да сниме стан лидера СПО.

Дипломате у Загребу

Оливера Антонић је касније постала супруга Горана Живаљевића, који је у време убиства Ћурувије био начелник Првог одељења за контраобавештајне послове Центра ДБ у Београду, затим је пред убиство премијера Зорана Ђинђића именован за заменика директора БИА. Сада су заједно у Загребу, где је Живаљевић дипломатски представник БИА.

Блиц