Иза затворених врата, „јаком“ налепницом преко грба „Републике Косово“, српски одборници положили „статусно-неутралну заклетву“?

zvecan k.mitrovica

КОСОВСКА МИТРОВИЦА – На северу Косова одржане су такозване свечане седнице на којима су одборници и већина градоначелника потписали свечане изјаве и ступили на дужност. Одборници и градоначелници свечани изјаве потписали су у просторијама у којима није било државних обележја, као ни на изјавама које су потписали.

Церемонија потписивања такозваних свечнаих изјава у све четири општине – Северна Митровица, Звечан, Зубин Поток и Лепосавић обављена је иза затворених врата.

Градоначелник Северне Митровице Крстимир Пантић, који је раније данас поднео остваку на место заменика директора владине канцеларије за КИМ, није потписао свечану изјаву, али то нису учинили ни неки од одборника у општини Северна Митровица.

Један од одборника који је вечерас у Звечану потписао свечану изјаву Небојша Влајић изјавио је Танјугу да су он и његове колеге одборници као и градоначелник Вучина Јанковић дали свечане изјаве и тиме ступили на дужност.

„Од вечереса можемо да сматрамо да су органи општине Звечан конституисани“, реркао је нон.

На питање да ли је на изјавама које су потписали било обележја државности Косова, Влајић је казао да није било никаквих обележја, али да је горњи део изјаве био прелепљен налепницом испод које није било могуће видети шта се налази.

„Та налепница је била јака, ја сам покушао да је скинем, али без оштећења то није било могуће. Ја сматрам да је изјава била статусно неутрална“, рекао је Влајић.

Албански одборници у општини Северна Митровица добили су текст изјаве на листовима на којима су била обележја државности Косова.

Цео процес одржавања свечаних седница у четири општине посматрали су представници Канцеларије ЕУ на КиМ, ОЕБС-а, и ткзв. косовског министарства за локалну самоуправу који ће оценити законитост поступка.

Такозване свечане седнице одржане су после целодневних консултација представника Срба и представника Канцеларије ЕУ на КиМ.

Танјуг