Крстимир Пантић: „Избори одржани на КиМ били су једна велика превара“

krstimir-pantic-izdajnik

КОСОВСКА МИТРОВИЦА – У Косовској Митровици и у току су консултације представника четири општине са севера КИМ о организовању свечаних седница у овим општинама, које су биле најављене за данас, али још нису одржане.

На констулацијама које се одржавају у згради канцеларије за Косову и Метохију у Митровици присутни су градоначелници општина Звечан, Зубин поток и Лепосавић, али не и градоначелник Косовске Митровице Крстимир Пантић, који је данас поднео оставку на место заменика директора Канцеларије за Косово и Метохију.

„Не желећи да својим деловањем наносим штету Влади Србије и грађанима Србије овим путем подносим неопозиву оставку на место заменика директора Канцеларије за Косово и Метохију“, навео је Пантић у писаној изјави медијима. Он је додао да ће о оставци у понедељак обавестити писаним путем и премијера и првог потпредседника владе Ивицу Дачића и Александра Вучића.

Пантић у саопштењу за јавност, наводи да се, након најновијих дешавања око конституисања скупштина општина на северу Косова и Метохије и, како каже, опструкција које долазе, не само из Приштине, него и из Брисела, обраћа јавности желећи да укаже на чињенице које су битне, а које „ни на који начин не смеју бити сакривене“.

Пантић истиче да су избори одржани на КиМ, „а који су наводно били статусно неутрални и у организацији ОЕБС-а, били једна велика превара од стране међународне заједнице“ и додаје да је на изборном материјалу након што је предат, налепљен грб Косова и натпис република Косово, па да је на тај начин прекршен један од основних принципа деловања те мисије.

„Тим чином су директно признали Косово као независну државу, иако Косово није, нити може постати чланица те исте Мисије“, рекао је он и додао да од представника ЕУ стижу „непристојне понуде“ које се односе на формирање скупштина општина на северу Косова и Метохије.

Пантић је оптужио лидера Грађанске иницијативе „Србија, демократија, правда“ Оливера Ивановића да је, након што је изгубио изборе за градоначелника у северној Митровици, постигао договор са Албанцима да не учествује у раду скупштине.

Пантић тврди да Ивановић на тај начин покушава да се „избори за место председника привремене управе у Косовској Митровици – место које му је обећао Слободан Петровић, министар локалне самоуправе такозване владе републике Косова и његов венчани кум, а зарад личне користи и на штету грађана Косовске Митровице“.

Ивановић је одбацио оптужбе Пантића упућене на његов рачун оцењујући да је Пантић „изгубио живце и компас“.

„Потпуно су неосноване оптужбе Пантића“, рекао је Ивановић Тањугу.

„Залажем се да свакако послушамо став Владе Србије и да не компликујемо позицију Владе Србије, јер је у најбољем српском интересу да са њом изградимо најбоље могуће односе“, нагласио је Ивановић.

Стефановић: Конституисати општине, па формирати ЗСО

Председник Скупштине Србије Небојша Стефановић изјавио је данас да је суштина да конститутивне седнице општина на северу Косова и Метохије буду одржане и да се формира Заједница српских општина.

„Треба да радимо на томе да све протекне у најбољем реду и суштина је да те седнице буду одржане – што је за нас важно“, рекао је Стефановић новинарима у парламенту и додао да је суштина и у томе да треба да се концентришемо да све што је договорено буде и завршено и да се „коначно формира Заједница српских општина која ће гарантовати Србима она права за која смо се борили“.

Танјуг