Константинопољски патријарх позива православне поглаваре у Истанбул

vartolomej-franjo

Дивни Господ Христос оставио је слободу Цркви, али слободу ограничену светошћу, саборношћу и апостолскошћу. Јерарси газе свету слободу Цркве, ако не раде свето, саборно и апостолски. Доносе ли одлуке које нису свете, ни саборне, ни апостолске, они гоне душу Цркве, гоне вечност и боговечност. Православно срце може Христа ради, ћутке и с радошћу поднети све увреде, сва гоњења, али кад васељенскост, кад саборност гони из Цркве Патријарх, и то Васељенски Патријарх, реците – које живо православно срце неће од туге проплакати и проговорити у одбрану свете и апостолске саборности?

А Цариградски Патријарх употребљава неапостолска, несаборна средства, да наметне грегоријански календар. Нарочито у Грчкој. – Свети Јустин Ћелијски

Константинопољски патријарх Вартоломеј позива све православне поглаваре да се окупе у Истанбулу у марту ове године, у циљу планирања организације Свеправославног Сабора већ за следећу, 2015. годину, извештава “Седмица”.

Како се наводи у саопштењу патријарха Вартоломеја, Свеправославни Сабор треба да “представља озбиљан напор ка јединству православног света и унапреди сарадњу Помесних Православних Цркава”. Схватање примата у православном свету од стране Константинопољске патријаршије и других Православних Цркава (пре свега Руске Цркве) знатно се разликује, јер постоје покушаји Фанара да се примат части Константинопољског патријарха интерпретира као примат власти у православном свету.

Константинопољска патријаршија објавила је саопштење у коме критикује Московску патријаршију због става према првенству Константинопоља, преноси Азија Њуз.

Како се наводи у тексту објављеном на сајту Института светог Сергија у Паризу, на конференцији под називиом “Предстојећи Сабор Православне Цркве: Разумевање изазова”, тема разговора била је и питање ‘литургијског календара’, која би требало да буде једна од тема Православног Сабора. Пјер Сологуб (Православно братство Западне Европе) је у свом излагању на тему “Зашто је реформа устаљеног литургијског календара и рачунања Пасхалије неопходна” подвукао да је ово питање техничке, а не теолошке природе, и да се ‘показало да јулијански календар није адекватан за рачунање празника, јер није у складу са астрономским календаром’.  Он је истакао да је за рачунање Пасхалије једина норма одлука Сабора у Никеји 325. године, да се Васкрс слави у прву недељу која следи после пуног месеца након пролећне равнодневице. Сологуб је навео да ‘према праћењу древних табела за рачунање Пасхалије Православна Црква греши и не прати општа правила прихваћена на Никејском сабору’. Свештеник Владимир Хулап, проректор Духовне академије у Санкт Петербургу, говорио је на тему “Пасторски проблеми реформе литургијског календара у Русији” и истакао је да је Русији неопходна едукација за боље разумевање ове реформе.

Заиста су почела апокалиптичка времена, јер изнутра из Цркве почињу да гоне свету, апостолску саборност. Много је немира посејао по православном свету „Свеправославни конгрес Цариградски“; немир сеје и Патријарх Васељенски по Светој Гори. „Васељенски“ чувар Св. црквеног предања – први је раскинуо молитвено јединство Православне цркве. Ако на данашњи дан ми славимо Св. Николу, Грчка црква га је славила пре 13 дана. Зар тиме није разбијена саборност молитве? Разбио је Васељенски патријарх.Господе, у име чега? Злослутно је и наговештава најезду страшних последица што Васељенски Патријарх, онако формалистички и рационалистички суди о јединству Цркве Православне; за њега је календарско питање „спољашњег поретка“. А зар је молитва, и јединство молитве свете, саборне и апостолске, – питање „спољашњег поретка“? -Свети Јустин Ћелијски

Погледајте, такође: Васељенски патријарх Вартоломеј: ЈАЧАЈУ ЈЕРЕСИ, ВРЕМЕ ЈЕ ПРОГОНА

Извор: pravoslavie.ru

Превод и припрема: екипа ФБ странице “Православље живот вечни”