Николић: Срби ће бити друга или трећа снага у „скупштини Косова“, ако убедимо Приштину да промени „изборни закон“

toma diploma izdajnik

БЕОГРАД – Председник Србије Томислав Николић рекао је да Србија има веома кратак рок да покуша да убеди Европску унију (ЕУ) и Приштину да се измени изборно законодавство на Косову и Метохији, али тако да Срби могу да учествују на покрајинским изборима.

„Ако се то не учини ко је тај који може да позове Србе да изађу на биралишта, ја то сигурно нећу да урадим“, рекао је Николић за „Вечерње новости“.

На питање шта му конкретно смета у изборном законодавству, председник Србије је одговорио да му смета то што сада законодавство уопште не предвиђа српску мањину, ни Заједницу српских општина, нити одређена аутоматска права.
„Осим тога, бојим се да ћемо опет имати проблем са бирачким правом“, рекао је председник Николић.

„Не може Приштина“, наставио је он „да се прво сложи да сви Срби који су интерно расељени имају право гласа, а да потом одбацује све њихове пријаве“.

Према зацртаним плановима, до краја јануара на КиМ требало би да се заврше изборне реформе уочи редовних централних избора који следе на јесен, а које прати низ недоумица у вези са учешћем Срба, наводе Новости.

Једна од њих је питање бирачког права за око 230.000 расељених са КиМ.

Процена је да најмање половина њих има право гласа, али постоје наговештаји да би Приштина могла да им онемогући да изађу на биралишта, јер би уз гласове расељених Срби са КиМ у косовској скупштини могли да буду трећа, а можда и друга политичка снага.

Осим овог проблема, ту је и питање расподеле мандата, које по постојећим правилима, Србима више не гарантује и резервисана и освојена места на основу изборних резултата, пишу „Новости“.

Танјуг