ЗА ЋИРИЛИЦОЦИД У СРБИЈИ МОРА ДА СЕ ОДГОВАРА

cirilica logo

Саоипштење Стручног одбора Удружења „Ћирилица“

 

Данас су, што се језика и писма тиче, Србима криве само(зло)употребљене српске институције за српски језик и писмо: Матица српска, Српска академија наука и уметности, Институт за српски језик, Вукова задужбина, Одбор за стандардизацију српског језика, факултетске катедре за српски језик и све школе у којима се учи српски језик и писмо. Те су институције КРИВЕ најмање око 90 одсто. Таман толико колико је Србима у Србији одузето српске ћирилице. Остатак од десет одсто криве су институције државе што таквим институцијама за српски језик и писмо не УКИНУ плате. Зашто да их плаћа народ који те институције свесно латиниче и тако убијају Србима традицију и идентитет на ћириличком писму и ћириличкој хиљадугодишњој култури? У том смислу, апсолутно је тачно да те институције у СРБИЈИ врше ЗЛОЧИН над српским народом под називом ЋИРИЛИЦОЦИД. За то мора да се, кад-тад, ОДГОВАРА.
На основу књиге Драгољуба Збиљића „Латиничење Срба по прописима српских лингвиста сербокроатиста“ (издање „Ћирилице“, Нови Сад, 2011) са преко хиљаду страна – један ваљан правник може да сачини оптужницу на око 1500 страна и да се затражи укидање свих тих институција, затим лустрација тих научника и стручњака и да се, онда, поново оснују нове те институције.

Ако се то не би урадило, Срби би убрзо погазили својих хиљаду претходних година и више не би било оно што су традиционално били. И убрзо би променили веру и били би, под хрватском поткултуром, за извесно време сви били покатоличени и асимиловани у Хрвате, таман као што се то догодило са Србима католицима латиничарима.
Према томе, постоје сви елементи у науци и струци Драгољуба Збиљића да се каже да је написао капитално дело које потврђује како Срби, великим дело, сами себе уништавају преко својих институција. У изношењу ове Збиље Збиљић је на врху свих достигнућа у томе. Зато наше институције и научници не смеју да јавно критикују Збиљићево дело, али га смишљено и самоодбранашки „прећуткују“, јер су свесни да врше злочин над српским народом преко настављања ЋИРИЛИЦОЦИДА.
И још ово. Готово да сам сигуран да је „катана“ псеудоним некога из ових институција и има задатак да тупи оштрицу реалне научне оптужбе за ове институције.

(Нови Сад, 11. јануар 2014)

 

Координатор Стручног одбора „Ћирилице“

Др Дарко Ј., Ивановић, с. р.