Одложене такозване свечане седнице на северу Косова

zvecan

ЗВЕЧАН – Такозвана заједничка свечана седница четири општине севера Косова, која је требало да почне данас у 15 часова, одложена је, јер у Бриселу трају разговори Београда и Приштине на техничком нивоу о начину одржавања свечаних седница.

Градоначелник северне Косовске Митровице Крстимир Пантић рекао је, обраћајући се одборницима, да је седница одложена због данашњих разговора радних група Београда и Приштине у Бриселу, на којима би требало да буде донета одлука о начину функционисања општина у складу са Бриселским споразумом.
„Ово ни на који начин не значи да ћемо попустити под притисцима Приштине, да ћемо прихватити да радимо по законима такозване државе Косово, већ желимо да дамо шансу нашој влади и преговарачком тиму да у Бриселу испослују поштовање договореног“, рекао је Пантић одборницима.

Седници су присуствовали градоначелници општина Звечан, северна Косовска Митровица, Лепосавић и Зубин Поток, као и начелник Косовско-митровичког округа Васа Јелић.

Присуствовали су и одброрници Грађанске иницијативе СДП-а и њихов лидер Оливер Ивановић, иако је раније најавио да ће бојкотовати ткзв. свечану седницу општине Северна Митровица.

Ткзв. заједницка седница одборника четирти општине са севера Косова трајала је кратко, а присустовали су јој и представници Еулекса и КФОР-а, док албански одборници нису били на седници.

Приштина на разговорима у Бриселу тражи да одборници и градонацелници положе заклетву у складу са косовским законима, док Београд и Срби са севера Косова инсистирају на статусној неутралности.

Ткзв. свечана седница све четири општине са севера Косова и Метохије требало је да буде одржана данас у 15 сати у Звечану.

Ткзв. седнице је првобитно требало да буду одржане пре подне и то у Лепосавићу у осам сати, у Зубином Потоку у 10, у Звечану у подне, док је седница општине Северна Митровица требало да буде одржана у 14 сати.

Касније је договорено да се на једном месту одржи ткзв. свечана седница све четири општине и то у 15 сати.

Ткзв. свечане седнице скупштина четири општине на северу Космета, које су биле заказане за 24. децембар, одложене су на захтев Владе Србије и молбу Европске уније, а ткзв. косовско министарство локалне самоуправе саопштило је тада да четири општине на северу Косова нису испуниле правне захтеве за одржавање свечаних седница.

Танјуг / Срби на окуп