Вулин: „Срби на КиМ су изашли на изборе које није расписао председник Скупштине Србије“

vulin1

КОСОВСКА МИТРОВИЦА – Министар без портфеља задужен за Косово и Метохију Александар Вулин изјавио је данас да Влада Србије и Срби са севера Косова дају све од себе како би се постигао компромис у вези одржавања свечаних седница скупштина општина на северу покрајине.

Вулин је изјавио да је одржавање свечаних седница на северу Косова ствар која се тиче одређеног законодавства и да је сигурно да су представници Владе Србије и Срба са севера Косова дали и да дају све од себе да се компромис постигне како би општине почеле да функционишу.

Вулин је у изјави новинарима у Косовској Митровици рекао да су изабрани представници Срба потпуно легитимни представници грађана и да су изабрани великим бројем гласача због чега нема разлога да се поставља питање њиховог легалитета.
“Само онај ко жели политичку нестабилност на Косову и Метохији имаће проблем са конституисањем скупштина општина, онај ко не жели да се бриселски споразум спроведе, да се Заједница српских општина формира он ће стално тражити и измишљати нове разлоге зашто нешто не треба да се деси,”- рекао је он.

Вулин, је додао да Срби на Косову и Метохији морају да имају легалне и легитимне представнике и да се Бриселски споразум мора поштовати, а да ко год буде опструирао формирање скупштина општина мора да зна да ради против ове две ствари.

Упитан да каже да ли су само амблеми проблем за одржавање свечаних седница на северу Косова он је казао да симболи носе са собом и оно што представљају и да би било неодговорно са његове стране да излази са изјавом која би везала руке преговарачима.
“Тренутно се воде преговори у Бриселу, хајде да оставимо преговараче да покушају да нађу неко решење, решење које ће са једне стране очувати свима могућност да кажу да је максимум компромиса постигнут,”- истакао је Вулин.

Он је нагласио да су држава Србија и Срби на Косову и Метохији за компромис и да су то,како је оценио, уосталом показали изласком на изборе које није расписао председник Скупштине Србије.

Дакле постојала је воља за компромисом, овде је ОЕБС био тај који спроводио изборе и водио рачуна да гласачки листићи и бирачки материјал буде статусно неутралан а не Централна изборна комисија, подсетио је министар.
“Дакле када се хоће онда се може наћи компромис. Ја само не желим да скупштине општине на северу Косова и њихово конституисање постану жртва унутрашњих политичких питања Приштине“, казао је Вулин.

Једино оправдање због којег нећете пронаћи компромис по овом питању јесу унутрашњи политички проблеми и захуктале припреме за изборе који треба да се одрже у Приштини у септембру, мислим да је то прескупо, да може изазвати нестабилност, разне проблеме и сумње, рекао је Вулин.

Срби на КиМ нису урадили апсолутно ништа што није у складу са бриселским споразумом ја их молим да тако и остане, закључио је Вулин.

У четири општине на северу Косова данас би требало да буду одржане свечане седнице скупштина општина.

Неизвесно је одржавање седнице у Косовској Митровици јер, након што су Албанци најавили да неће присуствовати и Оливер Ивановић је казао да одборници СДП неце ићи на седницу.

Ивановић је оценио да постоји неозбиљности у организацији, зашта је оптужио представнике Српске.

У општини Лепосавић јутрос није, иако је била најављена за осам сати, одржана свечана седница и њено одржавање је померено за после подне.

Градоначелник Лепосавића Драган Јаблановић изјавио је да је свечана седница у тој општини, која је јутрос требало да буде одржана, померена за 15 сати, како би јој присуствовао и Вулин.

Он је казао да је за данашње седнице предвиђено само читање свечане изјаве од стране одборника и градоначелника а након тога имамо рок од 15 дана да конституисемо скупштину, да се одржи конститутивна седница, изаберу председник, његов заменик, друга тела и комисије.

Јаблановић је казао да ће после подне и у другим општинама на северу Косова бити одржане свечане седнице и да су још у консултацијама како би видели да ли је могуће на једном месту одржати седницу за све четири општине.
Приштина на разговорима у Бриселу тражи да одборници и градоначелници положе заклетву у складу са косовским законима док Београд и Срби са севера Косова инсистирају на статусној неутралности.

Свечане седнице скупштина четири општине на северу Космета, које су биле заказане за 24. децембар, одложене су на захтев Владе Србије и молбу Европске уније, а косовско министарство локалне самоуправе саопштило је тада да четири општине на северу Косова нису испуниле правне захтеве за одржавање свечаних седница.

На свечаним седницама одборници и градоначелници би требало да положе заклетву и тако званично преузму дужност.

Епока е Ре: ЕУ за инаугурацију општина по законима Косова

Приштински дневник „Епока е Ре“ пише данас да је заменица косовског премијера Едита Тахири изјавила да је косовска делегација добила подршку ЕУ да нове српске општине треба да поштују законе Косова како у процесу инаугурације тако и кад је реч о њиховом функционисању.

Тахири је после састанка са представницима Европске уније казала да ће косовска и српска делегација наставити данас разговоре са представницима ЕУ, наводи лист и додаје да Брисел јуче није успео да убеди српски тим да би процес инаугурације и функционисања српских општина требало да буде спроведен у складу са косовским законима.

Танјуг