Република Српска обележава свој Дан и крсну славу

Republika_Srpska

Свечаном академијом, пријемом и литургијом, Република Српска обележава 22. годишњицу од формирања, као и крсну славу Светог архиђакона Стефана. Српску делегацију на пријему предводи премијер Ивица Дачић.

Република Српска 9. јануара слави 22. годишњицу од формирања, као и крсну славу Светог архиђакона Стефана.

Свечаној академији у Културном центру Бански двор и пријему у зграду Владе Републике Српске присуствоваће премијер Србије Ивица Дачић, министар спољних послова Иван Мркић и министар правде и државне управе Никола Селаковић.

Министар Селаковић ће претходно присуствовати литургији и славском обреду у Саборном храму Христа спаситеља, коју ће служити патријарх српски Иринеј.

Поводом обележавања Дана и крсне славе Републике Српске, Бањалуку ће посетити и принц Александар Карађорђевић са супругом Катарином и чланом Крунског већа Душаном Бабцем.

Најављено је да ће они посетити и Дом за децу без родитељског старања „Раде Врањешевић“ и дечје одељење у Клиничком центру у Бањалуци.

Република Српска обележава 9. јануар у знак сећања на тај дан 1992. године, када је на Палама проглашена Српска Република БиХ.

Током политичке кризе након отцепљења БиХ 1991.године, Срби су створили посебну скупштину 24. октобра под називом „Скупштина српског народа у Босни и Херцеговини“.

Дана 21. новембра скупштина је објавила да све општине, месне заједнице и насељена места где је више од 50 одсто становника гласало да остане у Југославији, постају део „српских аутономних територија“.

Наредне године 9. јануара у Сарајеву ова скупштина је прогласила „Републику Српску Босну и Херцеговину“.

(РТС)

Позив на слогу у очувању Републике Српске

БЕОГРАД, 8. ЈАНУАРА /СРНА/ – У Центру „Сава“ у Београду вечерас је одржана свечана академија поводом Дана Републике Српске на којој су учесници позвали на слогу и јединство у очувању Српске.

Свечану академију организовало је Удружење „Република Српска – част отаџбине“ које окупља бивше војне и полицијске званичнике Републике Српске.

Предсједник Удружења Миленко Каришик рекао је да изазови и искушења за српски народ и Републику Српску нису престали и да се вриједности на којима је настала морају његовати и преносити на потомке.

Он је навео да су те вриједности, прије свих, слога, јединство и духовни преображај српског народа.

„Покажимо слогу и јединство заједно са Србијом у очувању и развоју Републике Српске, славећи у миру и напретку. Живјела Република Српска!“, рекао је Каришик.

Генерал потпуковник Војске Републике Српске у пензији Миломир Савчић оцијенио је да је одлука, настала плебисцитарном вољом српског народа о оснивању Републике Српске прије 22 године, била једини могући начин да се мирним путем обезбиједи равноправност српског народа у БиХ.

Подсјећајући да је послије те одлуке војска заједно са полицијом одбранила Републику Српску, а Дејтонски мировни споразум је верификовао резултате те борбе, генерал Савчић је истакао да је тим документом доказана исправност те борбе.

„Довођење у питање 9. јануара је враћање на старо, покушај да се Срби поново учине неравноправним у БиХ и једино такви покушаји могу натјерати Србе да предузму друге кораке како би у потпуности обезбиједили свој суверенитет у својој држави“, истакао је генерал Савчић.

На скупу је прочитана поздравна порука предсједника Владе Републике Српске Жељке Цвијановић која је руководству и члановима Удружења честитала Дан Републике Српске и пожељела успјех у њиховом раду.

Свечаној академији присуствовали су бивши војни и полицијски званичници, а међу званицама су били и академик Василије Крестић и исламолог Дарко Танасковић.

Почело обележавање Дана и крсне славе Републике Српске

Република Српска обележава свој дан 9. јануар и крсну славу, Светог архиђакона Стефана, а већ данас су положени венци на споменике, док ће поводом празника бити организовани и свечани пријеми, академије и литургије.

Како је најављено, 9. јануара у Бањалуци Свету архијерејску литургију у цркви Христа Спаситеља служиће његова светост патријарх српски Иринеј.

Република Српска обележава 9. јануар у знак сећања на тај дан 1992. године када је на Палама проглашена Српска Република БиХ, преноси РТРС.

На бањалучком гробљу Свети Пантелија на споменик погинулим борцима Војске РС у Одбрамбено-отаџбинском рату положени су венци, у присуству председника и премијера РС Милорада Додика и Жељке Цвијановић, и других високих функционера.

Почаст је одата и на Тргу палих бораца НОР-а и код Спомен-костурнице на Градском гробљу, док је цвеће положено и на Споменик бањалучким бебама, страдалих током рата, а у Модричи државна делегација венац је положила на спомен-обележју покојног председника Милана Јелића.

Како је поручено са ових комеморација, РС овај празник дочекује на правом путу, уз очувану институционалност у претходне 22 године.

Додик је оценио да су постојећи капацитети и стабилност довољни за брз развој РС, док је Цвијановић нагласила да је важно показати да српски народ негује све вредности Српске.

Програмом је предвиђена и седница Сената РС, као и додела одликовања. Поводом празника, члан Председништва БиХ из РС Небојша Радмановић истакао је да РС треба много више јединства око старатешких питања развоја, док је председник Народне скупштине Игор Радојичић оценио да се Српска сусретала са много изазова, али да је од 2006. године обезбеђена њена политичка стабилност и афирмација.

“Од 2006. године наступио је период међународне афирмације Српске, заштите њених надлежности и заокрет спорог брода међународне политике у правцу схватања да проблем није у Српској, него на другој страни у БиХ”, нагласио је Радојичић.

Милорад Додик је пријем поводом дана РС организовао и 4. јануара са кога је поручио да је РС и данас спремна да прихвати Босну и Херцеговину, али одбијање Бошњака да прихвате РС показује да је то чак више бесмислено и говорити.

Он је то рекао, јер се пријему, као ни ранијих година, нису одазвали бошњачки посланици у Народној скупштини РС и делегати у Већу народа, па је поручио да “не треба онда да се Бошњаци чуде што људи из РС не желе да прихвате БиХ”.

“РС је легитимна и легална и део је уставног поретка БиХ. РС је међународно прихваћена и призната кроз Дејтонски споразум и свако оспоравање је удар на њен Устав и значај”, подсетио је тим поводом.

Вучић: Односи са Бањалуком добри

Први потпредседник Владе Србије Александар Вучић пожелио је дуг век Републици Српској и све најбоље њеним грађанима, уз стално унапређивање односа са матицом.

Вучић је, поводом предстојећег Дана Републике Српске и крсне славе Републике – Светог ариђакона Стефана, рекао да су односи Србије и Српске веома добри и да Србија чини све да они сваким даном буду бољи.

– Наши односи напредују. Настојимо да чинимо све што можемо да унапређујемо сарадњу не задирујући у интегритет БиХ – рекао је раније Вучић.

Он је нагласио да нико не може довести у питање међусобне односе, јер “сваки Србин у Београду зна шта му значи Бањалука, баш као што и сваки Србин у Бањалуци зна шта му значи Београд”.

Дачић: Србија привржена Дејтонском споразуму

Премијер Србије Ивица Дачић честитао је Дан и крсну славу Републике Српске – Светог архиђакона Стефана и поручио да је Србија привржена Дејтонском споразуму и да ће његовати најближе могуће односе са Српском уз поштивање његових одредби.

“То значи поштивање БиХ као државе и Републике Српске као ентитета и надам се да ће односи бити све бољи и бољи”, рекао је Дачић раније новинарима у Београду.

Он је додао да је Република Српска добар пример како политички договори, који су у једном моменту можда били неприхватљиви за саме грађане као што је био Дејтонски споразум, дугорочно гледано доносе мир и стабилност.

Дачић је поновио да данас не би било Републике Српске да није било Дејтонског споразума.

Током политичке кризе након отцепљења БиХ 1991. године, Срби су створили посебну скупштину 24. октобра под називом “Скупштина српског народа у Босни и Херцеговини”. Дана 21. новембра скупштина је објавила да све општине, месне заједнице и насељена места где је више од 50 одсто становника гласало да остане у Југославији, постају део “српских аутономних територија. Наредне године 9. јануара у Сарајеву ова скупштина је прогласила “Републику Српску Босну и Херцеговину”.

Положени венци на споменик погинулим борцима Војске Републике Српске

На бањалучком гробљу Свети Пантелија на споменик погинулим борцима Војске Републике Српске у Одбрамбено-отаџбинском рату положени су вијенци.

Полагањем вијенаца на бањалучком гробљу Свети Пантелија на споменик палим борцима Војске Републике Српске почело је обиљежавање прославе 9. јануара – Дана Републике Српске и крсне славе Републике – Светог архиђакона Стефана.

Поручено је, да Српска овај празник дочекује на правом путу, као и да је у претходне 22 године очувала своју институционалност.

Предсједник Српске, приликом полагања вијенца на Споменик палим борцима Војске РС, оцијенио је да су постојећи капацитети и стабилност Српске довољни за њен брз развој. Српска има јасну институционалну стабилност, истакао је Додик.

Исто тако, важно је показати да српски народ његује све вриједности Републике Српске, рекла је премијерка. Цвијановићева је поручила да је важно да Српску унапређујемо, али и да разумијемо да је младо друштво које има шансу за будуће дјеловање и постојање.

Вијенце су положили и члан Предсједништва БиХ из Српске Небојша Радмановић, делегација Владе Српске коју су чинили министри Нада Тешновић, Стево Мирјанић и Игор Видовић, те делегације НСРС, Парламентарне скупштине БиХ и Савјета министара БиХ. Вијенце су положиле и делегације Министарства одбране БиХ и Трећег пјешадијског Република Српска пука ОС БиХ, Вијећа народа Српске, Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, Борачке организације, Савеза логораша, Савеза организација ратних војних инвалида, Савеза удружења бораца НОР-а, те Савеза општина и градова Српске.

Градоначелник Бањалуке Слободан Гаврановић, који је предводио делегацију Савеза општина и градова Српске, рекао је да су се овдје прије 22 године бранила огњишта и домови, односно право на слободу и живот. „Због тога смо дужни да обиљежавамо један од најзначајнијих историјских датума за српски народ у Српској и БиХ“, истакао је Гаврановић.

Положени су и вијенци на Тргу палих бораца НОР-а и на Спомен-костурници на Градском гробљу. Цвијеће је положено и на гробници дванаест бањалучких беба, а делегација Кабинета предсједника Републике Српске положила је цвијеће и на Споменик бањалучким бебама на Тргу српских јунака.

Поводом Дана Републике Српске, бројне делегације су положиле цвијеће и прислужиле свијеће на спомен обиљежју покојног предсједника РС Милана Јелића, у Модричи.

ПРЕДСЈЕДНИК СРПСКЕ ДОДИЈЕЛИО ОДЛИКОВАЊА

Предсједник Додик уручио је одликовања тројици појединаца и једној установи поводом Дана и крсне славе Републике Српске – Светог архиђакона Стефана.

Орденом заставе Републике Српске са златним вијенцем одликован је бивши италијански амбасадор Рајмондо де Кардона, док је Орденом заставе са сребрним вијенцем одликован амбасадор Азербејџана Елдар Хумбат. Предсједник Српске је Орденом Његоша трећег реда одликовао Прву основну школу Брчко – Подручно одјељење Ражљево, а Орденом крста милосрђа волонтера из Бањалуке Митра Медовића.

Предсједник Додик поручио је да Републику Српску власт гради за сва времена и да људи који ту живе, без обзира на вјеру и нацију, треба да имају слободан и безбједан живот.

Додик је на свечаности уручења ордења и признања најзаслужнијим личностима и установама, поводом Дана и Крсне славе Републике Српске, истакао да Српска жели да афирмише право које је добила Дејтонским споразумом, да јача способност да влада и носи одговорност за одлуке у вези са ресурсима којима располаже.

Срна/Танјуг/Бањалука-инфо/НСПМ