Црна Гора: Бошњачка странка тражи измену Закона о државним симболима

suljo-mustafic

Бошњачка странка иницираће измену Закона о државним симболима Црне Горе.

Има ли места за полумесец у државним симболима Црне Горе? Могу ли заједно „луна и крст“ као два „страшна симбола“, како их је својевремено назвао Његош у „Горском вијенцу“? Да ли ће због захтева Бошњака Закон о државним симболима морати да иде на дораду?

Суљо Мустафић, потпредседник црногорске Скупштине из Бошњачке странке која партиципира у власти, затражио је уочи Божића да се припадницима ислама љубав према држави „коју су вековима градили“ искаже кроз њене симболе.

За то је, како каже, потребна само политичка воља, измена закона, а онда ствар треба препустити хералдичарима који ће симболички приказати „стварни друштвени садржај наше државе“.

Политички директор ДПС Тарзан Милошевић поручује Мустафићу да су државни симболи одређени Уставом.

– Ко год мисли да их треба кориговати, може искористити уставно право и уз тропетинску подршку бирача на референдуму уредити симболе на другачији начин. По нашем уверењу, државни симболи на најбољи начин одсликавају историјске, културне и традиционалне вредности Црне Горе као грађанског и мултиетничког друштва – каже Милошевић.

А члан Демократског фронта Милан Кнежевић оцењује да најава БС да ће иницирати измену Закона о државним симболима представља логичан след коалиционих релација са лидером ДПС и премијером Милом Ђукановићем.

– Сваком у Црној Гори познато је да је управо Ђукановић, за подршку на референдуму, политичким представницима Бошњака обећао стварање прекограничне регије Санџак и процентуалну заступљеност у будућој власти. Због тога став Бошњачке странке доживљавам као активирање менице за коју је гарантовао Ђукановић – поручује Кнежевић. – С друге стране, нашу иницијативу да се из химне избаце строфе ратног злочинца Секуле Дрљевића и да се поред постојеће државне заставе уведе и народна тробојка доживљавају као антидржавне и рушилачке, иако су наши преци и под једном и под другом заставом у крви стварали и ослобађали Црну Гору.

В. Кадић / Вечерње новости