Шиптари срушили споменик песнику Лазару Вучковићу код Призрена

Sveti_Djordje

ПРИШТИНА – Споменик Лазару Вучковићу, најпознатијем српском песнику са Косова и Метохије, у Горњем Селу, код Призрена срушен је у уторак, на Божић, тврди књижевник и новинар Живојин Ракочевић.

Он је КИМ радију рекао је да је песникова биста однесена.
„Јавили су ми се чланови породице Вучковић који живе у Штрпцу и Лазарев рођени брат, Слободан Вучковић, који је сада повратник у Горњем Селу и потврдили ми да је споменик уништен, а биста однесена“, рекао је Ракочевић.

Брат песника рекао је да је јутрос, око 11 сати, када је отишао да запали свећу, видео да нема бисте, да је исчупана и однесена.
„Све је ишчупано и однето. Видео сам прекјуче да је споменик читав, а данас је порушен. Јавио сам полицији и они су ме питали да ли сумњам у неког. Рекао сам да не могу да сумњам ни у кога из села. Рекли су да ће доћи данас, да узму отиске, међутим нико од њих се није појавио“, казао је Слободан Вучковић.

Портпарол полиције за регион Призрена Хазир Бериша казао је да је увиђај извршен и да за рушење споменика нема осумњичених, али да се сумња да је биста однета због материјала од којег је направљена.
„Нико тај споменик није дирао ни 1999. године, ни у мартовском погрому 2004. Ово је јасна и страшна порука за Божић породици Вучковић и свима нама. Подсећам вас да је неколико километара даље, пре десет дана у Драјчићима, такође у Средачкој жупи, почело рушење српске школе, старе 109 година. Очигледно је да је неко одлучио да забрани повратак у Средачку жупу“, оценио је Ракочевић.

Канцеларија за Косово и Метохију осудила је вечерас рушење споменика српског песника Лазара Вучковића у Горњем Селу код Пизрена, упозоривши да је то још један вид застрашивања Срба како би одустали од повратка на своја огњишта.

То је више него јасна порука Србима да се на њихов повратак у Средачку жупу не гледа са одобравањем, наводи се у саопстењу.
„Како из искуства знамо да приштинске власти неће ништа учинити да се починиоци овог вандалског дела пронађу и казне, захтевамо од међународне заједнице да реагује и заштити Србе у Покрајини, њихову имовину и гробове и споменике њихових
најмилијих“, истиче се у саопштењу.

На Косову и Метохији одржавају се “Књижевни сусрети Лазар Вучковић”, једна од најпознатијих књижевних манифестација у бившој Југославији.

Песник Лазар Вучковић је страдао 1966. године заједно са песником Браном Шћепановићем на Охридском језеру, а радио је као новинар приштинског „Јединства“.

Танјуг