Шиптари траже наш универзитет!

EPSON DSC picture

У чијим рукама ће у наредној школској години бити образовање Срба на Косову и Метохији. Упркос захтевима косовских власти, у Влади обећавају да ће све остати исто

КОСОВСКЕ власти поново би да одузму универзитет Србима на Косову и Метохији. Универзитету у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици стигао је захтев да прихвате институције и законе Косова. Они траже да се српски универзитет интегрише у њихов образовни систем и да се одрекне свог назива. Са друге стране, представници српских власти поручују да ће универзитетско образовање, али и целокупно школовање Срба на КиМ, остати у оквиру српског образовног система.

Такозвани косовски министар просвете Рам Буја тражио је да Универзитет са седиштем у Косовској Митровици “буде интегрисан у косовске законе и Устав, како би де факто постао део државе Косово”. Рекао је и да нема никакав контакт са ректором и проректорима у Косовској Митровици. Уз то је чак изјавио како дипломе из Митровице нису признате ни у једној држави.

Да то није истина потврђује проф. др Срећко Милачић, ректор српског универзитета, који каже да је овај универзитет члан Европске асоцијације универзитета.

– Надам се да се у високом образовању неће ништа мењати и да ће наш рад остати у оквирима образовног система Србије – каже проф. Милачић за “Новости”. – Парадоксално би било да Срби на КиМ немају право на свој универзитет, иако су Албанци годинама уназад имали образовање на свом језику. Уверен сам да се печати на нашим дипломама неће мењати.

А да би ствари остале баш овакве какве јесу, мораће да се избори државни врх. Министар без портфеља, задужен за КиМ Александар Вулин, изјавио је да ће образовање Срба у покрајини бити под контролом Заједнице српских општина (ЗСО).

– ЗСО је та која има извршна овлашћења у области образовања, здравства, просторног планирања и економског развоја. То су ствари које су договорене у Бриселу и од којих нема одступања – нагласио је министар. – Као што, рецимо, у Немачкој постоје данске школе са данским печатима, финансирањем и програмом, тако ће постојати и овде српска школа са републичким програмом и са нашим печатом. Неће нико од студената приштинског универитета, измештеног у Косовску Митровицу, остати без печата који се признаје свуда у свету. Наша диплома се признаје свуда осим јужно од Ибра.

Према његовим речима, захтеви које износи министар просвете из Приштине не постоје у Бриселском споразуму. Реч је о сасвим новом услову на који, каже, Србија не може да пристане.

Да нико не размишља о промени образовног плана и програма у српским школама и високошколским установама односно факултетима, тврди и Предраг Стојчетовић, начелник Школске управе у Косовској Митровици:

– Српски образовни систем на КиМ прати образовни систем Републике Србије. Било би погубно када би неко покушао то да промени.

И у Министарству просвете, науке и технолошког развоја потврђују да ће и догодине Срби на КиМ учити из уџбеника из Београда, са истим наставним плановима и програмима и дипломама као у остатку Србије.

– Образовни систем на подручју КиМ, почевши од предшколског па до универзитетског, који је до сада реализован у оквиру Министарства просвете, науке и технолошког развоја, наставиће да функционише и у наредном периоду у оквиру надлежности и задатака Министарства просвете, а по законима које је усвојила Скупштина Србије – кажу у овом министарству.

ВИШЕ ОД 100 ШКОЛА НА Косову и Метохији, у образовном систему Србије, постоје 104 основне и средње школе, са 25.000 ученика, међу којима је око 10.000 средњошколаца. Ради и 11 предшколских установа. Универзитет у Приштини, са привременим седиштем у Косовској Митровици, има око 10.000 студената.

Новости