Скрнавили српско гробље у Осијеку, урезали усташки симбол у Сплиту! (ФОТО)

osijek-pravoslavno-groblje-vandali-foto-zorana-jevtic1

Непознати починиоци оштетили надгробне плоче и капелу на српском гробљу надомак Осијека. Мештани већ два дана живе у страху

ОСИЈЕК – Не дају мртвима да почивају у миру.

Непознате особе уништиле су десетак споменика и разбиле стакло на капели православног гробља у селу Чепин код Осијека, града у Хрватској, и то баш уочи највећег православног празника – Божића. Мештани Чепина, који су углавном Срби, причају да су запрепашћени скрнављењем гробља. Посебно су разочарани што, како кажу, немилосрдни разбојници ни мртвим душама не дозвољавају да почивају у миру.

Мештанин М. Р. каже да га је веома погодила вест о скрнављењу српског гробља.

Сметају им Срби

– Докле више!? Питам се, докле ће нас више повређивати и исмевати. Па тим наказама које су полупале стакла и оскрнавиле гробове нису свети ни мртви људи. Шта им они сметају и каква је то порука нама живима? Ја то једино могу да тумачим да је опомена на националној основи, другог објашњења нема. Некоме сметају Срби, па чак и кад нису живи – прича узнемирено М. Р. и додаје да, нажалост, ово није први пут. Његовој породици посебно је тешко пало што се ово десило баш уочи Божића, који би требало да се прославља у миру и слози.

Други становници Чепина такође су узнемирени због овог догађаја, а од тада живе у страху да ће неко од њих бити нападнут.

– Кад су ти вандали напали мртве, напашће и живе. Више нико није безбедан. Ово се десило усред бела дана. Од тада више не смем да пуштам децу саму на улицу. Мислим да нису безбедни и нећу да ризикујем, ко зна шта све може да се деси – жали се један од мештана чија је рођака сахрањена на овом гробљу, али јој споменик, срећом, није оскрнављен.

Потрага за починиоцима

Осјечко-барањска полиција одмах после разбојништва изашла је на терен и трага за починиоцима. Кад буду откривени, биће оптужени за повреду мира покојника.

Курир

osijek-pravoslavno-groblje-vandali-foto-zorana-jevtic

osijek-pravoslavno-groblje-vandali-foto-zorana-jevtic2

osijek-pravoslavno-groblje-vandali-foto-zorana-jevtic3