Руска патријаршија штампала календар са Стаљиновим ликом

staljin 1

Москва – Руска патријаршијска издавачка кућа и Графички центар Свето-Тројицкo Сергијевске Лавре, штампала је календар за 2014 годину са сликама Јосифа Стаљина. О томе је y LiveJournal-y писао доктор историјских наука, професор Московског државног универзитетa Михаил Бабкин.

Фотографије су распоређене на неколико страница календара. Из доступних података сазнајемо, да је календар наручен од издавачке куће „Достојанство“, а штампан у патријаршијској типографији. Ширу пажњу јавности, календр на себе скреће након тога, како је 7 јануара календарски пост пренео на свом LiveJournal-y архиђакон Андреј Курајев.

staljin 2

Издавачка кућа „Достојанство“, специјализована за патриотске теме, раније је такође објављивала неколико публикација посвећених Стаљину, посебно, календар са фотографијама совјетског лидера за 2013 годину.

staljin 3

Последња „страница“ календара, месеци и крупни план

Истовремено се у каталогу издавачке куће могу наћи албуми и календари са фотографијама од стране совјетског режима стрељаних, цара Николаја Другог и краљевске породице.

Патријаршијска издавачка кућа и штампарисјки Центар Свето-Тројицкo Сергијевске Лавре бави се производњом и сопственом штампаном продукцијом, а такође штампа и друге публикације по наруџбини.

Представници Московске патријаршије Руске Православне Цркве су у више наврата критиковали активности Јосифа Стаљина.

Конкретно, 2010 године је заменик шефа Одељења за спољне црквене везе Московске Патријаршије игуман Филип, у име Митрополита Илариона рекао, да је „под Стаљином створен нехумани систем, ког ништа не може оправдати: ни индустријализација, ни атомска бомба, ни очување државних граница, па чак ни победа у Великом Oтаџбинском рату, јер све ово није постигао Стаљин, већ наш многонационални народ“.

За време Стаљинове власти, многи православни свештеници су били прогањани и храмови су били уништени.

Памтимо и 1931 годину када је по Стаљиновом указу био срушен Храм Христа Спаситеља у Москви.

Извор: lenta.newsper.net/ru/news / са Руског за Васељенску ТВ / Славиша Лекић