Различите божићне поруке СПЦ и непризнате ЦПЦ

cpc-spc

Подгорица — Главне божићне литургије данас се служе у Подгорици, у Храму Христовог васкресења, и у Дворској цркви код Дворца краља Николе на Цетињу.

Литургију у Храму Христовог васкресења служио је митрополит Српске православне цркве у Црној Гори Амфилохије, а у Дворској цркви „митрополит Црногорске православне цркве“ Михаило.

Присталице две православне цркве у Црној Гори налагали су на Бадњи дан бадњаке посебно, на Цетињу, у Подгорици и Никшићу.

Митрополит Амфилохије је ове године у божићним обраћањима послао помирљивије поруке него претходних година у односу на канонски непризнату „Црногорску православну цркву“.

Он је рекао да и припадници те цркве „на неки начин служе Богу“, али их је позвао на јединствено ложење бадњака испред Цетињског манастира.

„Митрополит ЦПЦ“ Михаило, међутим, позвао је вернике те цркве да се „клоне српских свештеника“, јер, како је навео, они своју мисију у Црној Гори заснивају на лажима.

(Бета)

Подгорица: Неколико хиљада верника СПЦ присуствовало паљењу бадњака испред Саборног храма Христовог васкрсења

У Подгорици и ове године два бадњака – један су верници СПЦ наложили испред Саборног храма Христовог васкрсења, а други присталице канонски непризнате „ЦПЦ“ код дворца краља Николе I на Цетињу.

У Црној Гори и ове године налагана су два бадњака – један у организацији Митрополије црногорско-приморске Српске православне цркве, док су други ложиле присталице канонски непризнате „Црногорске православне цркве“.

У Подгорици су верници Српске православне цркве наложили бадњак испред Саборног храма Христовог васкрсења, док су присталице канонски непризнате „ЦПЦ“ налагале бадњак код дворца краља Николе.

Налагању бадњака испред подгоричког храма присуствовало је неколико хиљада верника СПЦ, а бадњаке је освештао митрополит црногорско-приморски Амфилохије, који је позвао на духовни и морални препород.

За окупљене вернике СПЦ у Подгорици је приређен уметнички програм, као и велики ватромет.

У црногорској престоници Цетињу вечерас су запаљена два бадњака, један испред Цетињског манастира, а други на Дворском тргу, испред Двора Краља Николе.

Крст са четири оцила поново постављен изнад Рисна

Метални крст са четири оцила поново је вечерас постављен на брду Градина изнад Рисна, на исто место одакле га је пре годину уклонила которска комунална полиција.

Крст је поново прикључен на агрегат тако да светли на Бадње вече, преноси Телевизија Црне Горе.

Метални крст са четири оцила на брду Градина постављен је пре 12 године, а у јануару 2012. по први пут је осветљен уз помоћ агрегата, тако да је светлио и ноћу.

Метални крст потом је уклонила которска комунална полиција, јер је, како је тада саопштено, постављен на јавној површини, без одобрења надлежних органа.

РТС/Танјуг/НСПМ