Данас се у целом свету највише радују Срби и Руси. Христос се роди!

4christ_orth_14

Српска православна црква и њени верници данас широм Србије, Балкана и читавог расејања прослављају рођење Исуса Христа – Божић, истовремено са Руском православном црквом, заједно са још две помесне православне цркве, Јерусалимском и Грузинском, као и са светогорским манастирима.

Томе је претходило јучерашње обележавање Бадње вечери, када су на многим местима паљени бадњаци, а поглавар Српске православне цркве патријарх Иринеј је присуствовао налагању бадњака на платоу испред Храма Светог Саве на Врачару. Он је том приликом честитао окупљеном народу Бадње вече и Божић, традиционалним поздравом «Христос се роди – ваистину се роди», након чега је служио бдење уочи Божића, а у својој божићној посланици Свјатејши је поручио да данас, пре свега, опростимо једни другима и покажемо да „можемо бити и јесмо народ љубави Божје, народ који у свим искушењима овог века може бити веран и частан“.

Слично је било и пред свим другим храмовима и манастирима, где је такође паљењем бадњака и ломљењем чеснице обележено Бадње вече, често уз право народно весеље са музиком, играњем кола и ватрометом.

На пример, тако је било и у Нишу у порти Саборног храма, где су синоћ паљени бадњаци у присуству нишког владике Јована, или у порти Саборног храма у Крагујевцу, где је прошле вечери пред мноштвом православних верника обављена церемонија паљења бадњака уз служење владике шумадијског Јована. У Косовској Митровици је многобројним присутнима у препуној порти храма Светог Димитрија Бадње вече и Божић честитао епископ рашко-призренски Теодосије, док се централна прослава Божића на Космету одржава у манастиру Грачаница. А у Подгорици, испред тамошњег храма, пред више хиљада људи паљењи су бадњаци које је освештао митрополит црногорско-приморски Амфилохије, који је позвао народ на духовни и морални препород.

Па ипак, није баш свуда било радосно јер је било и оних православних цркава испред којих се нико није могао веселити великом празнику, а то се пре свега односи на Косово и Метохију, као на пример на Ђаковицу у којој се јуче десио инцидент, када су Албанци каменовали аутобусе са расељеним Србима из тог града и нису им дозволили да обиђу цркву Успења Пресвете Богородице, после чега су прогнани Срби били принуђени да одустану од намере да у свом завичају присуствују обичају паљења бадњака.

Иначе, прослављање једног од највећих хришћанских празника се наставља и данас на сам дан Божића са служењем литургије у православним храмовима, а Патријарх Иринеј служи у Саборној цркви у Београду.

А с обзиром да је за прославу Божића, поред осталих обичаја, веома важан такозвани положајник, односно прва особа која симболично улази у кућу на Божић, чији долазак треба да донесе срећу кући и укућанима, можемо се само надати да ће код сваког српског домаћина данас прво крочити неко ко ће донети истинско благостање. У то име – Христос се роди, ваистину се роди!

Ратко Паић / Глас Русије