Поглавар канонски непризнате ЦПЦ: 45 свештеника из СПЦ хоће код нас?

cpc

Подгорица — Поглавар канонски непризнате Црногорске православне цркве изјавио да је више од 45 свештеника Српске православне цркве тражило прелазак у ЦПЦ.

„Евидентирали смо захтеве за прелазак у ЦПЦ више од 45 српских свештеника, међу којима је и један епископ. Још нисмо утврдили да ли њихова искрена жеља за прелазак, или је то замка СПЦ са циљем њених интереса у Црној Гори”“, казао је Михаило.

Он је навео да не може саопштити имена тих свештеника, јер би у супротном, како је казао, били прогоњени од стране српских црквених поглавара. “Једнога дана упознаћемо црногорску јавност са захтевима за прелазак у ЦПЦ и ставити на увид документацију”, рекао је Михаило листу “Побједа”.

Он сматра да црногорска власт треба да се угледају на своје колеге из Македоније, када је у питању однос према цркви. “Исте оне цркве које негирају нас, оспоравају аутокефалност и Македонској православној цркви. Македонска држава је, медјутим, црквено питање схватила као једно од најважнијих националних питања и зато тамошња црква добија сталну политичку и финансијску помоћ од владе из Скопља”, навео је Михаило.

Поглавар неканонске ЦПЦ је оптужио СПЦ за, како је казао, незаконито присвајање црквене имовине у Црној Гори. Према његовим речима, СПЦ се понаша искључиво као узурпатор и денационализатор Црне Горе и Црногораца.

“Не доводи се у у питање слобода СПЦ, већ она угрожава слободу Црне Горе, ЦПЦ и Црногораца. Да обрадујемо патријарха Иринеја, поручујемо му да ће ЦПЦ повратити од СПЦ изгубљена сва своја легитимна права”, закључио је Михаило.

Танјуг