Научна предвиђања су да ће људи до 2100. узгајати инсекте да би се прехранили

инсекти

ПАРИЗ – Број светске популације која ће 2100. достићи бројку између 10 и 11 милијарди људи представљаће велики проблем у погледу квалитета хране који је већ сада веома проблематичан, сматра Француски институт за демокрафске студије (Инед).

Организација Уједињених нација за храну и пољопривреду (ФАО) предвидела је да ће, с обзиром на раст светске популације, људи бити приморани на узгој инсеката како би успели да се прехране до краја века.

Инсекти су, како се наводи у извештају, пуни протеина, не заузимају пуно места, њихов узгој скоро да не загађаје животну околини, а њихова производња је јефтина.

Како сматрају стручњаци Инед-а, то не значи да ће месо бити потпуно искључено из наших јеловника, али већ сада један број земаља, посебно оних са огромном популацијом, озбиљно се бави узгојем инсеката за људску исхрану.

Међутим, производња меса не представља једини проблем, већ и воће и поврће које ће захтевати све више обрадивог земљишта како би се прехранио готово дупло већи број становника на земљи.

Поједини аналитичари сматрају да су могући ратови због приступа обрадивим површинама, који ће бити прикривани такозваним вишим циљевима, као што је вера, демократрија и слично, пренео је лист Атлантико.

У случају глади, најбогатији ће увек имати шта де једу, јер превоз хране из најудаљенијих крајева света у савременом свету не представља никакав проблем. Али, сиромашни су увек најпогођенији.

У случају несташица хране која би могла постатати недоступна најсиромашнијем делу становништва морају се побринути политичке елите како би спречиле глад и могуће трагичне последице недостатка хране, наводи лист.

Танјуг