Историјски ниске температуре у САД

Motorists drive slowly on N. Sylvania Ave. as icicles cling to a directional sign after an overnight ice storm in Fort Worth, Texas on Friday, Dec. 6, 2013. Winter storm and ice warnings are in effect through much of today for parts of six states in the Midwest, including Texas, Missouri, Illinois and Indiana. (AP Photo/The Fort Worth Star-Telegram, David Kent)  MAGS OUT; (FORT WORTH WEEKLY, 360 WEST); INTERNET OUT

ЧИКАГО – Талас леденог ваздуха, познат као „поларни вртлог“, захватио је данас већи део САД, доносећи историјски ниске температуре.

На америчком средњем западу, температуре су пале далеко испод нуле, а саобраћај је отежан због снажног ветра и снежног покривача, који местимично достиже висину од 30 центиметара, пренео је АП.

Власти су затвориле школе у више градова, укључујући Чикаго, Сент Луис и Милвоки, и упозориле мештане да, уколико могу, остану код куће.

У Фаргу, у Северној Дакоти, измерено је 35 степени испод нуле, у Медисону, у Висконсину, 21 степен испод нуле, а у Минеаполису, Индијанаполису и Чикагу 15 степени испод нуле, а метеоролози упозоравају да би због леденог ветра температура могла да падне на 50-60 степени испод нуле. Оваква хладноћа већ скоро две децније није забележена у многим деловима САД.

Градоначелник Индијанаполиса Грег Балард прогласио је највиши ниво ванредног стања у саобраћају, што значи да је свака вожња забрањена, осим у хитним случајевима. Та мера је последњи пут била примењена током снежне олује 1978. године.

Многи путеви у Илиноису су затворени због наноса снега, а на аеродромима на средњем западу, укључујући оне у Чикагу и Сент Луису, отказано је више од 1.000 летова.

У Сент Луису, висина снежног покривача достигла је 25 центиметара, а на дугачком списку институција које су затворене су и музеј, зоолошки врт, тржни центри и биоскопи.

У целој држави Минесоти су затворене школе, као и у многим градовима у Висконсину, Илиноису, Индијани и Ајови.

Очекује се да ће сутра чак и у деловима Флориде температуре пасти до тачке смрзавања.

Метеоролози су саопштили да хладан ваздух, који се формира изнад Северног пола или поларних региона и који се обично задржи у Канади, овог пута стиже и до САД.

Снежне падавине, јак ветар и изузетно ниске температуре, који су погодили североисток САД, однели су више од 16 живота.

Већина жртава страдала је у саобраћајним несрећама на клизавим путевима, једна жена оболела од Алћајмерове болести смрзла се када је одлутала далеко од куће, а једног радника је затрпала хрпа соли за посипање путева.

Танјуг