Синдикат српске полиције тужи Владу Србије због незаконитих одлука о пензионисању полицајаца са КиМ

sindikat-srpske-policije

Београд – Уредба Владе Републике Србије о условима за остваривање права на посебну пензију запослених у Министарству унутрашњих послова на територији АП Косово и Метохија, која је објављена у „Сл. гласнику РС“, бр. 115/2013 од 26. децембра 2013. год. је незаконита – јер је њеним доношењем Влада прекорачила границе својих овлашћења, будући да се питање остваривања права на пензију може уређивати само законом.

Zahtev-PIO-746x1024

У том смислу Синдикат српске полиције подноси иницијативу Уставном суду Републике Србије за оцену законитости предметне Уредбе, како би се предупредиле негативне последице њене примене у делу решавања радно-правног статуса полицијских службеника којима је место рада на АП КиМ.

Решење о престанку радног односа полицијским службеницима са 31.12.2013. године је незаконито, јер је донето противно одредбама позитивних законских прописа.

RESENJE-MUP-727x1024

У циљу заштите својих права полицијски службеници треба да поднесу жалбе Жалбеној Комисији у року од 8 дана од дана добијања решења, како би на тај начин предупредили наступање коначности решења о престанку радног односа, а у поступку по жалби издејствовали поништавање ових решења.

Свака другачија одлука Жалбене Комисије не би била правно утемељена, већ би била типичан пример политичке одлуке.

Додатни разлог за улагање жалбе представља и потреба да се на тај начин обезбеди формално-правна могућност да се (за случај да одлука по жалби буде неповољна, односно, да Жалбена Комисија потврди првостепено решење о престанку радног односа) може поднети тужба Управном суду у Управном спору – а у овој судској процедури свакако мора доћи до пуног изражаја начело законитости.

Посебно указујемо да полицијски службеници никако не потписују захтев за признавање права на пензију – јер ако то ураде, практично себе лишавају могућности да у редовном поступку заштите своја права по основу рада.

Синдикат српске полиције препоручује колегама који раде на АП КиМ, на које се односи поменута Уредба, а који осећају здравствене проблеме да под хитно посете лекара у циљу остваривања права на лечење.

Сваки запослени који је уплашен због губитка посла, осећа повишену нервозу, има поремећај сна, депресиван је и безвољан, има суицидалне намере или осећа безвољност за живот да одмах затражи лекарску помоћ и искористи право на боловање!

Према Међународној класификацији болести, изабрани лекар ће утврдити о ком поремећају или болести се ради и на основу тога је у обавези да запосленом који је под стресом услед губитка посла отвори боловање.

Лекарима напомените за шифре: З-56.2 – Страх од губитка посла, Ф-40.0 – Акутна реакција на стрес,Ф-40.1 Стресни поремећај после трауме

За време привремене спречености за рад (боловање) не примати и не потписивати никаква документа од посодавца, не одазивати се на разговоре или не улазити у било коју радњу која је везана за посао или поменуту Уредбу. Пратити даља упутства лекара, користите редовну терапију, одазивајте се лекарским контролама, пратите упутстства правних заступника и синдиката.

ссп.орг.рс