Руска крстарица у водама Шкотске

руски брод

Потпуно наоружан разарач ХМС Дефендер Краљевске морнарице, послат је недавно у сусрет руској ракетној крстарици која се налазила свега 30 наутичких миља од британске обале.

Руска крстарица откривена је у близини обала Шкотске, а аналитичари сматрају да је ово проба, прорачунат тест, због недавног смањења британских поморских капацитета у Северном мору.

Једини брод који је морнарица могла да пошаље налазио се тада 600 миља од циља у луци Портсмут што је довело до одлагања интервенције од 24 сата!

Овај претећи долазак руског брода у британске територијалне воде покренуо је тајни план морнарице и ваздухопловства за одбијање претњи. Истовремено у бункеру у Нортвуду оперативан је постао и заједнички штаб ПЈХQ.

Авиони РАФ за извиђање пратили су кретање руске крстарице дуж Шкотске северо-источне обале.

Тензије су порасле, како наводи британска штампа, када су на фотографије са ваздушног осматрања показале да је руска крстарица у пуној снази и наоружана крстарећим ракетама.

Руски брод је чекао у Мораи фирту, воденом току који води до чувеног језера Лох Нес, док није стигао „Дефендер“.

Иако је крстарица била под надзором РАФ-а, напетост је порасла када је у те воде, у рекордном року, упловио разарач „Дефендер“.

Како преноси „Дејли мејл“ извор из министарства одбране је рекао да ово није била вежба и да се руски брод понашао веома агресивно.

Руси нису пуцали на разарач, али је посада од 190 овфицира и морнара била на борбеним положајима.

Аналитичари сматрају да је ово била успешна руска провокација Британије.

raketna-krstarica-moskva

Према речима Џонатана Ејала руска флота јача и шири свој утицај. Она жели да покаже своје присуство у Северном мору и приближи се што је могуће више поморским границама. Њихова порука је „Вратили смо се снажни“.

Руска „поатрола“ дуж обала Шкотске могла је да има и други разлог, а то је контрола нуклеарног арсенала у овом делу Уједињеног краљевства.

Руска страна је после конфротације крстарице са разарачем који се наводно догодио још 20. децембра прошле године, послала саопштење да се крстарица склонила у плитке воде како би избегла невреме.

Новости онлине