Тесла стиже у америчке уџбенике

tesla1

Американци подносе захтев да лекције о НиколИ ТеслИ од наредне године буду обавезне у школама САД. Елаборат који показује да је светски научник српског порекла творац наше будућности

– Ко је у САД против човека који је створио другу технолошку револуцију и нашу будућност?

– Ко је забранио Теслу у САД?

– Како Никола Тесла да уђе у основне и средње школе САД као обавезни предмет и лекција о проналасцима овог светског научника?

Ово су само нека питања, на која ће амерички научници, професори и обожаваоци српског генија да потраже одговоре када се 11. јануара окупе у Њујорку. Тог дана, поводом 71. годишњице смрти Николе Тесле у хотелу „Њујоркер“, у коме је научник преминуо, Теслина научна фондација из Филаделфије одржаће велику меморијалну конференцију.

– На дневном реду конференције биће тема „Увођење Николе Тесле у наставни план и програм САД и других држава у свету“. Ово је најновија мисија Теслине научне фондације, којој су се придружили највећи светски умови, научници, инжењери, тумачи алтернативне енергије, експерти за иновације, уметници и ентузијасти који ће својим радовима одати почаст Николи Тесли – истиче Марина Швабић, извршни директор ТНФ.

Главни предавачи на ову тему биће професорка Ешли Редфирн Несвик, из Такони академије за младе таленте у Филаделфији, професор Бернадр Карлсон, предавач Рава Мехта из Калифорније, Џејн Алкорн, председник Теслиног научног центра у Ворденклифу, Џозеф Сикорски, редитељ документарног филма „Фрагменти са Олимпуса: визија Николе Тесле“, Марк Пасио, самостални истраживач, уредник и водитељ радио емисије „Шта се десило Земљи“, и Светлана Димовска, научник из Њујорка.

Како „Новости“ ексклузивно сазнају, троје професора из Америке покренули су иницијативу да Никола Тесла као светски научник буде у програму америчког школства.

– Управо радим на научном елаборату о оправданости предлога да Никола Тесла и његова дела постану део редовне наставе у основним и средњим школама у Америци. Сматрам да је Тесла планетарни геније, научник који је задужио свет и да амерички ђаци морају да уче од Тесле. Срећна је околност да по новом закону у САД наставне програме одобрава федерална влада и ми ћемо наш захтев да проследимо Министарству за образовање у Вашингтону. Надамо се позитивној одлуци, што ће нам дати могућност да Американцима откријемо истину о једном од најпаметнијих људи на свету – каже професорка Ешли Редфирн Несвик.

Ова професорка је директор школе у којој води наставни програм за младе проналазаче и пројектовање визија новог доба. Држи предавања о Николи Тесли и организује курсеве о великом генију. Дипломирала је и докторирала социологију на универзитетима у Мериленду и Аризони. Велики је познавалац дела Николе Тесле и заговорник педагошке идеје да студенти заједно са професорима треба да раде на стварању будућности. Зато је подржала идеју да њена академија промени име у Академија „Никола Тесла“ и да се у кругу Универзитета у Филаделфији 2014. године подигне споменик Николи Тесли.

– Никола Тесла је пола века живео и стварао у Америци. Створио је нашу будућност. И поред тога Американци о њему готово ништа не знају, зато што је избачен из школских уџбеника. Већ деценијама гласно питам Американце зашто Тесле нема у школским уџбеницима? Ко је у САД забранио овог генија? И не добијам никакве одговоре. Сви надлежни за школство и науку ћуте. Дошло је време да се открије истина о планетарном значају дела овог генија и да се Никола Тесла нађе у уџбеницима у Америци и широм света – каже нам Марко Пасио.

Како нам је рекао Никола Лончар, председник ТНФ и организатор конференције у Њујорку, Никола Тесла је последњих година једна од најпопуларнијих личности у САД. О њему је написано педесетак сценарија, књига и стрипова, компоноване су и две популарне песме, које звуче као химне српском генију, припрема се снимање осам играних и документарних филмова, отварају се споменици широм Америке. Проналазачи се утркују да патентирају изуме са Теслиним именом. Тако је недавно у САД регистрован као изум вегетаријански хамбургер „тесла“.

– У САД данас постоји око стотину научника који озбиљно изучавају дела Николе Тесле и који подржавају нашу идеју. Створићемо научни тим, који ће заједно са професорком Ешли Редфирн Несвик да усаврши стручни елаборат о увођењу Николе Тесле у америчке уџбенике и школе и да га представи надлежним институцијама у Вашингтону. Елаборат неће бити доступан јавности док се не преда Министарству у Вашингтону. Надамо се да ће током 2014. године Никола Тесла постати предмет школског програма у читавој Америци. Потом ћемо такав предлог поднети и у Аустралији, Бразилу, Немачкој и другим државама света – открио је ексклузивно за „Новости“ Никола Лончар.

ПОЗИВ МИНИСТРУ ПРОСВЕТЕ Теслина научна фондација је на конференцију позвала министра просвете и науке Томислава Јовановића и Славку Драшковић, директора Канцеларије за дијаспору. Жеља организатора је да државне институције из Србије подрже иницијативу да Никола Тесла постане део наставног програма у америчким школама.

КОНФЕРЕНЦИЈА У ЊУЈОРКУ Главни учесници на конференцији биће и Самуел Мејсон, Гари Петерсон, Доел Гарбон, Расел Андерсон, Хектор Гуевера, Рашел Милер, Џесон Манозо, Филип Балдвин, Брјан Јетцер, Френсис Мекоб, Џејм Џегер и група српских научника. У уметничком програму учествоваће група „Бајага и инструктори“.

М. Лопушина / Новости