Вулин: „Одлучно“ смо протествовали код ЕУ поводом најаве наплате осигурања на прелазима

SRBIJA KOSOVO ZUBIN POTOK

БЕОГРАД – Министар без портфеља задужен за Косово и Метохију Александар Вулин изјавио је данас Тањугу да од 8. јануара неће бити наплате осигурања за аутомобиле који прелазе административну линију са Косовом и Метохијом и поручио да ништа што није договорено у Бриселу не може да буде спроведено на терену.

„У интензивној сам комуникацији и са представницима Срба са севера КиМ и са њиховим изабраним градоначелницима, али и са представницима ЕУ и могу да кажем и пре свега умирим Србе на КиМ да 8. јануара неће бити никакве наплате осигурања и неће бити никакве промене што се тиче аутомобила који прелазе административну линију. Ништа што није договорено у Бриселу не може да буде спроведено на терену“, рекао је Вулин у изјави Тањугу.

Ако се то и договори, како је додао, о томе ће се првенствено разговарати са представницима Срба са севера КиМ и ЕУ.
„Подела непотписаних летака којима није место на административном прелазу је нешто због чега смо морали одлучно да протествујемо код представника Еулекса, јер су они ти који морају да гарантују да ће се све што се дешава на админситративној линији бити у складу са Бриселским договором“, рекао је Вулин.

Он је замолио грађане севера КиМ да не обраћају пажњу на те летке и још једном поновио да им 8. јануара нико неће наплаћивати осигурање.

Раније данас су представници Срба са севера Косова затражили да представници полиције на прелазима Јариње и Брњак престану са дељењем летака којима се на тим прелазима од 8. јануара најављује наплата полисе граничног осигурања.

Члан Управљачког тима за успостављање ЗСО Љубомир Марић изјавио је Тањугу да, ако се моментално не престане са том активношћу, да ће доћи до потпуне блокаде прелаза Јариње и Брњак и путева који ка њима воде.

Марић је рекао да су градоначелници четири општине са севера Косова одржали јутрос консултације са члановима Управљачког тима и донели ту одлуку. Он је додао да ће представницима полиције на прелазима Јариње и Брњак предочити ту одлуку данас и затражити од њих да престану са дељењем летака, у вези са почетком наплате осигурања за возила.

Марић је нагласио да то није договорено ни са једним представником српске заједнице на северу Косова, нити је то договорено на било ком другом нивоу.

Возаче из павца Србије, јуче су о наплати тог осигурања, информисали припадници косовске полиције, делећи им летке, исписане на српском, албанском и енглеском језику. У летку је објашњено, да је то у интересу возача и да се на тај начин пружа покриће за евентуално насталу штету у удесима у друмском саобраћају.