Уз Алахову помоћ спријечићемо Олимпијаду у Сочију

doku umarov

Пише: В. К.

Исламистички вођа Доку Умаров запријетио је да ће спријечити одржавање Олимпијских игара у Сочију, јавља Фена.

Овај самопрокламирани емир Кавказа стајао је иза самоубилачких бомбашких напада у московском метроу у прољеће 2010., када је погинуло најмање 40, а повријеђено више од 100 људи, пише Блиц и додаје да је он наредио и нападе у јануару наредне године на пријестонички аеродром “Домодедово”, гдје је страдало најмање 37, а рањено око 180 особа.

Умаров је због тих напада у медијима назван “руски Бин Ладен”. У фебруару 2012. неочекивано је наредио својим муџахединима да обуставе нападе на цивилне циљеве у Русији и концентришу се само на војне и сигурносне мете.

Међутим, припреме руских власти за Зимске олимпијске игре у Сочију, које ће бити одржане у фебруару, очигледно су утицале на Умарова да промјени мишљење. Он је у поруци, коју су пренијели медији, најавио да ће употребити максималну силу да заустави Олимпијаду на обалама Црног мора, у близини Кавкаских планина.

“Данас морамо да покажемо онима који живе у Кремљу да наша доброта није наша слабост. Они планирају да одрже Олимпијаду на костима наших предака. На костима многих мртвих муслимана сахрањених у нашој земљи поред Црног мора. Од нас, као муџахедина, тражи се да то не дозволимо. Користит ћемо све методе које нам Алах допушта”, гласила је порука чеченским терористима, коју је снимио у шуми обучен у маскирну униформу.

Амерички Стате Департмент је 2010. ставио “емира с Кавказа” на листу глобалних терориста, због могућих напада на ту земљу и њене савезнике.

Спорт.ба