Србија нуди успостављање заједничких амбасада са бившим југословенским републикама

mrkic

БЕОГРАД – Минситарство спољних послова Србије понудиће, ради смањења трошкова дипломатске мреже, у нередним недељама државама у региону успостављање заједничких представништава у иностранству, пишу „Новости“.

Већ су, како сазнаје лист, успостављении контакти са Скопљем, Подгорицом, Сарајевом, али и Љубљаном о евентуалним заједничким дипломатским испоставама у Африци, Азији и Латинској Америци.

Србија током ове године планира да отвори три амбасаде у Саудијској Арабији, Катару и Гани и пет дипломатских канцеларија у Венецуели, Чилеу, Перуу, Вијетнаму и Камбоџи и управо би на овим дестинацијама могао да профункционише „скандинавски модел“.

Шеф дипломатије Иван Мркић изјавио је за „Новости“ да би до краја године могао да се постигне договор.
„Најближе смо договору с Македонцима и Црногорцима. Ми настављамо са својим планом ширења ДКП мреже, али ћемо понудити свима који су заинтересовани да нам се прикључе. То би, с једне стрене , смањило трошкове, али би омогућило да државе региона буду заступљеније и видљивије у многим деловима света, као и да лакше удружено наступају на трећим тржиштима“, рекао је Мркић.

Он је подсетио да се „скандинавски модел“ показао веома успешан и навео пример Токија, где су у једној згради смештене дипломате из више од 15 земаља Латинске Америке.

Танјуг