Француски амбасадор у Србији сматра да Срби мењају свест од „мита“ ка реалности

SRBIJA JELISEJSKI SPORAZUM GODI¦NJICA

БЕОГРАД – Амбасадор Француске у Београду Франсоа-Гзавије Денио оценио је да је Србија остварила суштински напредак на путу ка ЕУ захваљујући великим политичким и друштвеним променама и дијалогу Београда и Приштине и да би могла да уђе у ЕУ 2020. године.

„Као што сам и раније говорио, лопта је у вашем делу терена и то (приближавање ЕУ) ће ићи утолико брже уколико ви будете ишли брже“, рекао је Денио у интервјуу Танјугу.

Он је напоменуо да ће се преговори темељити на заслугама саме Србије и да ће ритам зависити од њеног напретка у остваривању услова за пријем у ЕУ.

Упитан да ли би евентуални ванредни избори у Србији могли да успоре напредак ка ЕУ и дијалог с Приштином, амбасадор Француске је оценио да је то могуће, као што је било и после избора 2012, али да то не значи да после тога неће бити убрзања.

„Важно је, средњорочно гледано, да се ствари дешавају. Нису сами избори оно што може да угрози неки процес, већ резултат тих избора“, рекао је он, изразивши наду да ће, ако буде избора, они учврстити пут брзог и одлучног напретка ка ЕУ.

Денио, који је ступио на дужност у Београду 2010. године, приметио је да је и лично био сведок „великих промена“ у јавном мњењу, које се, како каже, постепено удаљило од митова везаних за европске интеграције и усредсредило на реалност.

„Људи с којима разговарам све више су убеђени, мада не виде увек предности, да је ЕУ природна судбина земље. Истовремено, што је такође веома позитивно, мислим да се тај реализам раширио и у политичкој класи“, рекао је амбасадор.

Денио сматра да је та промена од суштинског значаја и да су резултати видљиви јер је пре две седмице ЕУ одлучила да и формално отвори приступне преговоре са Србијом 21. јануара.

Београд је, према његовим речима, остварио и напредак у односима с Приштином, такође узимајући у обзир реалност, одустајући од претеране привржености принципима и концентришући се на конкретна питања чија је суштина заштита српског становништва на Косову и успостављање добросуседских односа с властима у Приштини.

Он је подсетио да су после избора 2012. године, председник Томислав Николић и нова влада одлучили су да дијалог подигну на виши, политички ниво, и оценио да је потом уследило „фантастично убрзање“, које је најпре резултирало Бриселским споразумом од 19. априла, а потом и низом договора који треба да буду спроведени у дело.

„То још није сасвим завршено, али види се да се иде у добром правцу“, оценио је амбасадор Француске. „Верујем да смо се вратили у реалнији и конструктивнији свет и мислим да је то веома добра вест.“

Денио је оценио да је Србија остварила напредак и у области правосуђа, али да ту има још доста тога што хитно треба да се уради јер, како истиче, ако правосудни систем не функционише, онда не ни држава не функционише.

„Правосуђе мора апсолутно бити деполитизовано, а мислим да је најбољи начин за то професионализација“, казао је он и додао да је ефикасно правосуђе од кључног значаја и за привреду земље јер инвеститори желе да послују у амбијенту у којем постоје јасна правила игра, која се спроводе и у пракси.

Говорећи о борби против корупције и организованог криминала, Денио је поздравио стратегију за борбу против корупције, као и политичку вољу српских власти и првог потпредседника Владе Александра Вучића, задуженог за то питање, али је нагласио да та акција мора бити континуирана и у складу са законом.

„Био сам веома задовољан видевши да је одређени број случајева везаних за спорне приватизације прослеђен тужилаштву. Био бих још задовољнији када бих видео да је тужилаштво само покренуло поступке за случајеве корупције. То би било добро“, рекао је он.

Када је реч о ситуацији на пољу медија, Денио је подсетио да ЕУ нема правних тековина које се односе на саме медије, али да се закони из неких других области примењују и на медије, те се од Србије очекује да поштује принцип конкурентности, спречавање монопола и транспарентност власништва.

„Важно је да медији и новинари могу да раде свој посао независно, без страха од притисака или одмазде и без утицаја политичких власти. То је од суштинског значаја и то је могуће“, рекао је француски амбасадор.

Денио је, такође, додао:

„Ми у Француској имамо новинску агенцију Франс прес, која је јавни сервис, али то је не спречава да буде независна агенција.“

Говорећи о борби против дискриминације и заштити права мањина, Денио је оценио да Србија има веома добре законске оквире, посебно када је реч о мањинама, и да, према његовом мишљењу, у том погледу нема разлога ни за какве суштинске примедбе.

„Проблема може бити, а понекад их и има, на нивоу спровођења тих закона. Мислим пре свега на ситуацију с Ромима у овој земљи, али таква ситуација није специфична само за Србију, већ и за све европске земље“, рекао је он, додајући да је нужно посветити се том питању на стратешки, а не стихијски начин.

Денио је подсетио и да је Европска комисија у извештају указала на спор напредак Србије у области економије и оценио да су напори нужни како би Србија извукла највећу могућу корист из процеса европских интеграција.

Када је реч о опасности по Србију од суспензије безвизног режима због пораста броја лажних азиланата у земљама ЕУ, Денио је признао да тај проблем постоји пошто је број захтева за азил са западног Балкана драстично повећан последњих година.

Подсећајући да је 2009. године у ЕУ било 11.500 захтева за азил са западног Балкана, а 2013. године више од 47.000, он је рекао да Француска није угрожена пошто је сврстала Србију на списак сигурних земаља, сама процедура одлучивања траје кратко, а финансијска накнада за подносиоце захтева је више него скромна – 11 евра дневно.

Неке друге земље, међутим, имају озбиљан проблем с лажним азилантима, рекао је Денио и препоручио српским властима озбиљну борбу против појединаца и група које злоупотребљавају ту процедуру, бољу интеграцију ромског становништва, јачање регионалне сарадње и сарадње са ЕУ, строжу контролу на границама, као и информисање становништва.

Танјуг