Шиптари у Врању преорали и уништили српско гробље

cestelin

Када су потомци, који живе у Врању, дошли да запале свеће својим прецима, 1. јануара, у планинском селу Честелин, 12 километара од Врања, у близини административне границе са Косовом, имали су шта да виде на месном гробљу – срушене споменике, фењере, сломљена кандила, разбацано цвеће, оскрнављену капелу…

Један од њих, видно потресен, прича за ОК Радио.

– Пре последњег доласка, били смо за Задушнице, 3. новемра 2013. године и тад је на гробљу било све у најбољем реду.

У селу живе, у махалама, што у близини гробља, што даље још петоро становника, од тога троје старих и болесних и двојица браче који имају око 60 година.

Прво што смо приметили били су трагови коња и кравље белеге свуда по гробљу и около.

Одмах смо знали чије је то дело, јер се оно понавља, али сад је кулминирало јер је гробље готово преорано – каже наш саговорник.

Он и његови пријатељи, као и поједини житељи села сумњају у извесног С.С. из суседног алабанског села Сухарно који стоком периодично, али дуже време, прави штету по селу.

– Коњи и краве му се спуштају чак до Доброшева, седам километра од Врања. Праве штету, нико не жели да се замера јер зна шта га чека, кршење права мањини која живи горе, пријаве и плаћање казни.

Сви случајеви, као и овај пријављени су полицији. Били су и сада горе, записали све, ваљда су били и у Сухарно.

Али, оно што нас брине то је да смо и до сада подносили пријаве против дотичног кабадахије, али ништа није није предузето од стране полиције.

Дужност им је да нас заштите, шта је са споменицима, зашто се дозвољава скрнављење светиња? Шта би се десило да се ми организујемо и потрујемо сву ту стоку.

Али, стока није крива, она је нас отхранила, знамо шта значи за планинце и њу нећемо да дирамо. Али, С.С. мора да одговара јер је ово превршило сваку меру.

Више нећемо да чутимо или ће полициа да нас заштити од њега или ћемо сами да се организујемо. Нећемо дозволити да нам нико оскрнављује гробље предака – огорчени су мештани и бројни потомци који највише живе у врањском насељу Собина.

Они су, посебно огорчени оним што се дешавало у зиму 2012. године када је снег горе паралисао живот и да није било војске и генерала Милосава Симовића и то мало би се мсрзло и умрло.

Ипак, кивни су на врањску власт и службе које су тада затајиле.

– Тада су С.С. у Сухарно дотерали храну и сено за стоку, очистили снег у читавој околини његове куће, а на само два километра нису хтели да очисте снег да се отера старина Б.П. код лекара.

Умро је у несносним мукама, па ни за сахрану нису пустили булдождер да рачисти снег, него носили човека на руке пар километра ако бисмо га сахранили.

Зато сумњамо да ће ишта бити предузето против С.С. – каже саговорник Ок Радија.

Ок Радио