Српски градоначелници радиће по „косовским законима“

Jan-Klif

Такозване косовске институције нису спремне да се бави ратним злочинима и зато Еулекс треба да остане на Косову, рекао је данас шеф британске канцеларије на Косову и Метохији Јан Клиф.

– Сматрам да је Еулекс веома значајан за Косово, иако се неколицина политичара са тим не слаже. Ова мисија треба да остане на Косову јер „косовске институције“ нису и даље спремне да се баве ратним злочинима – рекао је Клиф у интервјуу за „Коха диторе“.

Према његовом мишљењу, ако је спровођење законодавства главни проблем Косова у процесу европских интеграција – процес визне либерализације и споразум о стабилизацији и придруживању, онда присутност једне мисије за поштовање законодавства ЕУ је само предност која треба бити третирана како треба.

Српски градоначелници који су добили на изборима радиће по тваним акозкосовским законима, истакао је Клиф, додајући да је то једна јасна порука коју је рекао колегама из земаља Квинте, али и српским градоначелницима посебно, из северне Митровице и Зубиног Потока.

Према мишљењу британског амбасадора, недавни локални избори доказали су да грађани могу чинити промене путем гласачких кутија.

Говорећи о парламентарним изборима на Косову, Клиф сматра да то једно од најзначајнијих питања, односно изазов, додавши да су се већина политичких партија сложиле да се ти избори одрже у септембру ове године.

На питање да ли постоји опасност од некакве Републике Српске на Косову, Клиф је одговорио да је „уморан од таквих речи“, додавши да је био амбасадор у БиХ четири године и да се током тог времена није бавио само РС већ целокупном Федерацијом.

Споразум у Дејтону створио је тамо две етничке структуре, док у случају Косова имамо једну државну структуру у Приштини и то је један процес који се одвија на сасвим другом нивоу.

– Не мислим да ЗСО има капацитета да поставља препреке за централну власт, као што то може РС у БиХ. Али морамо дати јасно до знања – Приштини, Београду и међународној заједници да је то заједница српских општина и ни мање, ни више. Општине могу сарађивати између себе, у областима која су дефинисана Бриселским споразумом од 19. априла, као што су економски развој, образовање, здравство и рурално и урбано планирање – закључио је Клиф.

Танјуг