Одлазак санџаклија-вехабија на ратишта у Сирији под велом тајне

sandzaklije teroristi

Да ли је уопште могуће законским забранама спречити одлазак бошњачких младића на опасна ратишта. Већина Санџаклија сматра да младићи иду због новца који дају велике силе за своје интересе

ОДЛАЗАК бошњачких младића из Санџака на ратиште у Сирији обавијен је велом тајне: мало ко зна колико их је отишло, како се регрутују, где се обучавају, и шта их мотивише да воде сумњиве и туђе ратове. Санџаклије су, по овом питању, подељене – већина сматра да млади муслимани не треба да иду у Сирију, јер тамо постају ратници Ал каиде и гину за нејасне циљеве. Неки тврде да то и није борба за ислам, већ посао ратника најманика за паре и интересе великих сила. Један број младих људи, посебно симпатизера радикалног ислама и вехабизма, подржава одлазак и оне који су отишли у рат сматрају херојима.

Иако прецизне податке о броју младих Бошњака који су отишли на страна ратишта мало ко зна, претпоставља се да их је из Санџака (српског и црногорског дела) отишло између 30 и 70, и зна се да су углавном вехабије. Укупно, из Србије, односно са Космета и из Прешевске долине, у Сирији против режима Башара ал Асада ратује око 300 муџахедина.

Да би се овој појави колико-толико стало на пут, Расим Љајић, потпредседник владе и лидер СДП, предложио је измену Кривичног закона Србије да би се одлазак наших грађана на страна ратишта третирао као тешко кривично дело.

– Могућа су два решење – да свако ко организује одлазак буде кажњен затвором до пет година, а онај ко се прикључује паравојним или војним формацијама страних земаља да добије максималну казну до три године – каже Љајић за „Новости“.

Као другу могућност он наводи закон који примењује Аустрија, а по коме сви који се придруже страним војним и паравојним формацијама, аутоматски губе држављанство.

– Неке отуд враћају мртве, а они који се живи врате постају безбедоносна претња – наводи Љајић, који је уверен да ће за овај предлог имати подршку, поготово што се и друге земље региона суочавају са тим проблемом, чак више од Србије.

Радомир Милашиновић, декан Факултета за безбедност, не верују да би закон могао да спречи ову појаву.

– Фанатизам је увек јачи од закона – каже професор Милашиновић. – Реч је о ширењу „братске солидарности“, то је света дужност свих муслимана и све се одвија преко вехабистичког покрета. Ова појава ће се ширити, и све је у функцији формалних или неформалних ценатара моћи. То је полуреволуција.

Ово нису случајни догађаји, и све чине или државе или отуђени центри моћи:

– Суверенитет и територијални интегритет неке земље више не представљају препеку. Повеља УН и међународно право су фикција, а оно што се догађа на терену је стварност – подсећа декан Милашиновић.

Када је реч о Санџаку и делу Косова, одакле се регрутују ратници, Милашиновић наводи да су те територије део „зелене трансверзале“ и да се у геополитичком и геостратешком смислу све одвија како је замишљено пре 30-40 година.

Младићи из Новог Пазара у Сирију иду, углавном, преко Турске, где су и кампови за обуку. Неки иду преко Босне и Македоније, где, такође, постоје ти кампови, а неки у Сирију крећу пошто обуку заврше негде у Европи.

На опасност од грађана Србије који из разних разлога ратују у иностранству упозорио је и заменик директора БИА Драган Марковић, који је рекао да се искусни ратници-плаћеници враћају у домовину и представљају потенцијалну опасност за безбедност земље.

ПРЕТЊЕ ЉАЈИЋУ

РАСИМ Љајић је добио претње због тога што је предложио закон којим би се спречио одлазак на страна ратишта. Он каже да је очекивао негативне реакције, да је очекивао и претње које су му стигле од вехабија, који постају све већи безбедносни проблем, али се нада да ће се наћи решење.

МАОЧА ГЛАВНИ ЦЕНТАР ПРОЦЕЊУЈЕ се да са простора бивше Југославије у Сирији ратује око 1.000 младића. Највише их је из БиХ, а главни регрутни центар је село Горња Маоча у дистрикту Брчко. Ово забачено село постало је „познато“ када се открило да је центар вехабистичког покрета у БиХ. Након информација о учешћу џихадиста из БиХ на ратиштима у Сирији, неколико посланика у Паралменту БиХ покренуло је иницијативу да се донесе закон којим би се одласци забранили.

Новости