За режим у Црној Гори НАТО нема алтернативу

igor-luksic

ПОДГОРИЦА – Потпредседник Владе Црне Горе и шеф дипломатије Игор Лукшић изјавио је данас да чланство у НАТО нема алтернативу за ту државу, јер је, како је навео, Северноатлански савез најбољи гарант сигурности сваке земље.

“НАТО данас нема алтернативу. Он је гарант сваке сигурности једне државе и важно је да црногорски грађани на прави начин разумеју да је то најбољи пут и за нашу децу и за даљи развој”, казао је Лукшић.

Црна Гора се тренутно налази у Акционом плану за чланство (МАП), који се сматра предворјем пуноправног чланства у НАТО.

“Имајући у виду нашу жељу и амбицију да у 2014. години добијемо позив за чланство у НАТО, наставићемо са даљим испуњавањем обавеза, као и да активно дајемо допринос глобалној стабилности, као посвећен и поуздан партнер Алиијансе”, навео је Лукшић.

Он је порталу ЦДМ казао да ће црногорска влада у наредном периоду интензивирати дијалог са грађанина на тему интеграције у НАТО, односно грађанима понудити довољно аргумената да разумеју бенефите од чланства у Алијансу.

Лукшић је казао да је Црна Гора, отварањем преговарачких поглавља 23 и 24, показала да је озбиљан партнер Европске уније, али и да је способна да одговори захтевним обавезама на путу европских интеграција.

Он је истакао да ће политика добросуседства такође и даље бити један од приоритета Црне Горе.
“Наше интересе одређујемо увек из визуре кључних спољнополитичких приоритета Црне Горе, а то су шланство у ЕУ и НАТО-у, добри односи са суседима и кључним чланицама међународне заједнице и снажнија регионална сарадња”, навео је Лукшић.

Коментаришући односе у црногорској владајућој коалицији, он је казао да је било и бољих тренутака, али и да је сасвим нормално да након дугог заједничког обављања власти буде трзавица и различитих погледа на поједина питања.

“Оно што и даље, и поред појединих разлика, зближава коалиционе партнере јесу стратешки циљеви чланства у ЕУ и НАТО. Мислим да у овом тренутку треба покушати усредсредити се на даље потребне реформе које нас воде према ЕУ и НАТО и стварање услова да се покрене неколико веома важних развојних пројеката”, закључио је Лукшић.

Танјуг