Политичарима на северу КиМ приоротет ко ће и како управљати „милионима“ из ЕУ и Приштине?

Oliver-Ivanovic-Krstimir-Pantic

КОСОВСКА МИТРОВИЦА – Заменик директора Владине Канцеларије за Косово и Метохију Крстимир Пантић изјавио је данас да ће Статут Заједнице српских општина (СЗО) морати да буде усаглашен са представницима међународне заједнице и да формирање Заједнице очекује наредног месеца.

Пантић је у изјави Танјугу рекао да оцекује да почетком фебруара ЗСО буде формирана и да је при крају израда Статута ЗСО, на којој веома пажљиво ради Управљачки тим.

“Статут ће морати да буде одобрен и усаглашен и са представницима међународне заједнице, очекујемо да се то заврши у што краћем року и да већ почетком фебруара ЗСО буде формирана, након што се појединачно општине изјасне, односно донесу одлуке о приступању Заједници српских општина,” рекао је Пантић.

Пантић који ускоро треба да ступи на дужност градоначелника Северне Митровице изјавио је да је потпуно извесно да ће девет општина бити чланице ЗСО и да не зна каква ће бити одлука општине Штрпце.

“Ми бисмо, наравно, желели да Заједницу српских општина чини свих десет општина у којима су српске политичке опције на власти, јер ћемо на тај начин најбоље заштитити интересе наших грађана али ипак то је одлука сваке општине поједниначно,” додао је Пантић.

Пантић изјавио је данас да постоји велики број спремних пројеката који чекају реализацију и да очекује подршку из фондова Европске уније.

Пантић је у изјави Танјугу казао да јевелики број пројеката спремних за реализацију и да очекује да ће ЕУ почети равноправно да третира са осталим општинама и северни део Косовске Митровице.

Он је казао да је од 1999. године међународна заједница веома мало улагала у северни део Митровице и да очекује да након конституисања локалне самоуправе тај велики број пројеката које имају буде одобрен и финансиран од стране међународне заједнице.
„Ту пре свега мислим на подршку пројектима који се односе на изградњу аутобуске станице, моста на Дудином кршу који би растеретио саобраћај у ужем језгру града, изградњу хале спортова, културног центра, позоришта, уређење топловодне мреже и паркинга“, казао је Пантић.

Пантић је додао да је међу овим пројектима и пројекат изградње зграде у којој ће бити смештена будућа Заједница српских општина.

Европска комисија одобрила је пакет од 23,5 милиона евра из претприступних фондова намењен развоју српских општина на Косову, а највећи део ове суме отићи ће у општине на северу, саопштено је раније из седишта ЕУ.

Заједно са 15 милиона који су издвојени у октобру, европска помоћ за инфраструктурне пројекте и развој институција износи
укупно 38,5 милиона евра, наведено је у саопштењу Европске комисије у којем се наглашава да ова средства нису део помоћи Косову, која износи 70 милиона евра.

Председник Грађанске иницијативе СДП Оливер Ивановић изјавио је Танјугу да треба да постоји и људски потенцијал како би се тај новац каналисао у правом смеру.
“То ће бити највећи проблем јер једна је ствар добити грантове или фондове а друга је ствар искористити их, јер се ти фондови не могу баш тако лако искористити, потребно је неко предзнање за тако нешто,” сматра Ивановић.

У том правцу, Ивановић је предложио да се са Техничким факултетом у Косовској Митровици потпише споразум о сарадњи који би за тако нешто понудио комплетну услугу.
“Што се тиче самог писања пројеката, за тако нешто имамо људе који би то могли да ураде али чини се да ће суштина бити у надзору над радовима који треба да буду спровођени. Ми не можемо утицати на то којом ће брзином и процедуром ЕУ одобравати средства али сигурно да можемо да надзиремо квалитет изведених радова и тако заштитимо интересе грађана,” рекао је Ивановић.

Танјуг