Руски брод окован ледом на Антарктику

akademik-shokalskiy

Кинески хеликоптер приближио се у четвртак руском истраживачком броду „Академик Шокалски“ који је окован ледом на Антарктику, у покушају да извуче научнике и туристе.

Тренутно се врши процена ситуације, да би се утврдило да ли може да почне транспортовање 52 научника и туриста на други брод. Очекује се да ће 22 члана посаде руског брода „Академик Шокалскиј“ остати на пловилу.

Руски брод заробљен је у леду од 24. децембра.

„Кинески хеликоптер стигао је до брода. Сигурно крећемо. Много хвала свима“, написао је на „Твитеру“ вођа истраживачког тима Крис Турни, пренио је ББЦ.

Он је поставио и видео-снимак слетања хеликоптера на место које је означила посада „Академика“. Чланови посаде проверили су место слетања и хеликоптер је поново полетео.

Центар спасилачке операције у Аустралији претходно је саопштио да су мале шансе да ће спасавање бити обављено баш у четвртак због неповољних временских услова.

Планирано је да научници и туристи буду пребачени хеликоптером до кинеског брода „Суе лонг“, а потом морем до аустралијског ледоломца „Аурора Аустралис“.

Срна