Виктор Михин: Русији је објављен прави рат

eksplozija u trolejbusu

Нељудски, варварски и окрутни напади у Волгограду сведоче пре свега да су непријатељи Русије из низа држава Запада и Истока не само изашли из ровова “хладног рата”, него да су и прешли у отворену офанзиву против наше Отаџбине. Треба схватити да нам је сада објављен прави рат у коме гине мирно становништво. А – како се, на пример, другачије могу оценити изјаве низа првака Запада да ће бојкотовати Олимпијаду у Сочију? Па – те изјаве су постале нека врста стартног хица, после кога је почео низ бандитских напада на Северном Кавказу. Мада за сада надвладавамо у оружаним сукобима са бандитима, они су већ прешли на терористичке акције у руским градовима, са којима наши органи реда не излазе на крај.

Наравно – а тешко је то оспоравати – изузетно је тешко и сложено борити се са терористима и самоубицама у нашој огромној земљи (сада то врше жене, а после ће они прећи и на децу). Али, то је могуће. После жалосних догађаја 11. септембра 2000. године амерички председник Џорџ Буш, између осталог, обећао је америчком народу да за његовог председавања неће више бити таквих терористичких напада.Одржао је реч. Значи – то је ипак могуће.

Данас, у овом – по све нас компликованом – периоду треба да се усредсреди(мо) не на критику наших власти, него да се потруди(мо) на формирање државног програма противдејстава терористичким нападима. Пре свега – а то одмах упада у очи – неопходно је брзо побољшати квалитет наших органа реда и појачати њихову, такозвану унутрашњу, обавештајну службу у средини потенцијалних кандидата за извршавање терористичких напада. У том циљу је потребно те органе појачати новим кадровима, финансијама, и за њихово делање разрадити и потребну законску регулативу.

Осим тога, неопходно је вршити контролу над директним везама више лица из Руске Федерације са низом конзервативних арапских држава – јер тамо, без одговарајуће контроле, одлазе на обуку руски муслимани. Наравно, у чувеном египатском универзитету Ал-Азхар, као и у другим образовним центрима арапских земаља, као и у Пакистану, руске муслимане не обучавају тактици за вођење тајног рата – али, тамо им уопште и не предају о љубави према Великој Русији. Баш тамо, тим руским муслиманима предају о историји Великих калифата и труде се да им усаде у душу осећаје заједништва муслимана целог света – муслиманске уме.

rt-volgograd

Вест о нападу у Вологограду на Твитер страници ТВ “Раша тудеј”

Осим тога, у многим џамијама низа арапских држава, у Пакистану, Авганистану, Југоисточној Азији, па чак и Великој Британији, неки фондови прикупљају новац за сваковрсну помоћ муслиманима. Мада те своте, саме по себи, и нису нарочито значајне, у те фондове државни органи, нарочито они из арапских држава богатих нафтом, пребацују огромне своте новца. А, део тог новца се појављује на Северном Кавказу и захваљујући томе терористи-најамници извршавају своја гнусна недела. Очигледно је да би и наши финансијски органи требало да се потруде да прате пут тих крвавих долара.

Нашим дипломатима у арапским земљама би се могло посаветовати да активније учествују у локалном друштвеном животу и да посећују џамије. Па, сасвим је могуће да они буду први који ће моћи да установе какав је тон локалних проповеди у некој џамији, као и да баце погледе на групе младих муслимана који се активно интересују стањем своје “угњетаване” браће у Русији. Осим тога, биће у стању и да установе природу активности оних фондова који сакупљају новац за “побољшање живота муслимана у другим државама”.

Осим тога, преко дискретних канала треба оштро упозорити најватреније локалне [муслиманске] управљаче који претерано активно “гурају нос” у наше послове, да у Русији постоји и пословица: “Ко нам с мачем дође – од мача ће и погинути.” Не само да нам је објављен рат, него је тај рат већ и у току, па не смемо да “давимо и гњавимо”. Сигурно, треба да се сетимо овог: имамо војску, имамо нуклеарно наоружање и начине да га лансирамо – и Русија ће, као што је то и често било у историји, умети да добро поучи сваког безобразног непријатеља. Не тако ретко, довољно је таквој безобразној бараби чак и само показати песницу, па да се унеколико умери у својој агресивности.

У овако сложеној ситуацији неопходно нам је да се сви окупимо и да јединственим фронтом иступимо против упорних иницијатора новог рата. Треба схватити да ће само од свих нас зависити будућност наше дивне Отаџбине.

Аутор је дописни члан Руске академије природних наука (РАЕН); специјалиста за арапске државе, Блиски и Средњи Исток

С руског посрбио: Василије Клефтакис / Стање Ствари