ЗАБРИНУТОСТ ЗБОГ РЕХАБИЛИТОВАЊА ПАВЕЛИЋЕВИХ ИДЕЈА

pavelic hitler gering

ШИБЕНИК – Његово преосвештенство епископ далматински Фотије изразио је забринутост због покушаја рехабилитовања идеја и учења усташког поглавника Анте Павелића.

Коментаришући недавну мису за Павелића у Загребу, владика Фотије је рекао Срни да „није проблем у молитви, већ у покушају рехабилитовања идеја и учења Анте Павелића“.

„Сведоци смо, нажалост, регистрације Хрватске православне заједнице /ХПЗ/ у Задру, која се нескривено позива на свога оснивача Анту Павелића, усташких поздрава, најављеног прогона ћирилице… То је оно што забрињава много више него молитва“, каже епископ Фотије.
Епископ далматински наводи да у Хрватској данас има одговорних и честитих људи, како у власти, тако и у друштву уопште, који препознају овај феномен и колико могу указују на њега.

„Зачуђујуће је, међутим, потпуно ћутање међународне заједнице и ЕУ на оно што је недавно цијелу Европу, а и свет, завило у црно. Мислимо, наравно, на фашизам, усташтво и све њихове зле плодове. Зар је могуће да се те вредности поново повампире у наше доба? Надамо се, наравно, да неће и молимо се Богу за то, али је потребно и указивати на ове злокобне знаке, све зарад добра и бриге о људима“, поручио је владика Фотије.

СРНА