Свима нам је циљ да интегришемо Србе са севера у „косовске институције“

Jan-Klif

ПРИШТИНА – Шеф канцеларије Велике Британије у Приштини Јан Клиф изјавио је данас да резервисана места за мањинске заједнице у косовском парламенту треба да остану бар још у једном мандату, јер су потребна због даље интеграције Срба са севера Косова.

„Није логично да почнемо са интеграцијом српске заједнице на северу, а да смањимо број посланика из српске заједнице у парламенту. Ја мислим да је потребан још један мандат. У Ахтисаријевом плану идеја је била да то буде у два мандата, али је идеја била и да Срби буду део косовског система од почетка“, рекао је Клиф у интервјуу за редакцију на српском језику Радио Косова.

Упитан да прокоментарише шта су Београд и Приштина добили Бриселским споразумом, британски дипломата је одговорио да је Србија заслужила почетак преговора за чланство у Европској унији, док Косово мора још да ради на владавини права и да спречи миграцију становништва, како би његови грађани добили либерализацију виза.

Клиф изразио је очекивање да ће инаугурација општина на северу Косова бити обављена након православног Божића и да ће Заједница српских општина на Косову штитити интересе српске заједнице.
„Без сумње то неће бити НВО, то ће бити општинска организација, а општина је нека власт и зато је глупо казати да ће то бити нека НВО. Истовремено неће бити ни Република Српска“, рекао је он и додао да је ентитет друга ствар.

„Ја мислим да ће ова заједница бити заштита за српску заједницу и северно и јужно од Ибра“, казао је Клиф.

Према његовим речима, овлашћења ЗСО ће зависити од статута на чијем нацрту се тренутно ради.

Клиф је истакао и да ће у општинама са српском већином, образовни и здравствени системи наставити да раде по систему Владе Србије, али да ће се полиција и судство ускоро у потпуности интегрисати у косовске институције.

Танјуг