Николић: Вучић, Дачић и ја ћемо наћи решење за Косово и оно ће сигурно бити болно

nikolic izdajnik

БЕОГРАД – Председник Србија Томислав Николић изјавио је да би одбио да потпише међудржавни уговор Београда и Приштине, чак иако би га Скупштина Србије прихватила, а да би Брисел требало одмах да истакне додатне захтеве, уколико их има.

Николић је рекао да је „склон да верује“ да ће наредна година бити изборна, али и истакао да ће одлуку о томе донети лидер напредњака Александар Вучић.

Николић сматра да би евентуално потписивање међудржавног уговора Београда и Приштине изазвало не само политичку кризу, већ да би то била криза Србије.
„То не би био сукоб између политичара и њихових идеја, него између тога да ли желите да живите у држави или у банана републици“, рекао је Николић у интервуу за новогодишњи број „Вечерњих новости“.

Према речима председника Србије, очигледно је да се чека да тај међудржавни споразум касније буде истакнут као захтев, пошто „сада клима још није повољна“ и да су то рекли и немачки парламентарци.
„Ако Брисел има неких додатних захтева добро би било да их одмах истакне, да бисмо знали на чему смо, а не на крају овог нашег тешког и мукотрпног пута. Сигуран сам да у Србији не постоји политика прихватања успостављања дипломатских односа са Косовом, а која би добила већину на изборима“, рекао је Николић.

Он је негирао да је Заједница српских општина друго име за аутономију Срба у независној држави Косово, већ да се ради о дефиницији аутономије Срба на Косову и Метохији.

Николић је истакао да се, с обзиром на то да Београд никада неће признати независност Косова и Метохије, ради о нижем степену аутономије од онога који Косово има у односу на Србију и да ће о суштинској аутономији за ту покрајину одлучивати Србија.
„Убеђен сам да ћемо Вучић, (Ивица) Дачић и ја наћи решење којим можда неће сви бити потпуно задовољни, али иза кога можемо потпуно да станемо. Али, сви морају да знају да ће свако решење за Косово бити болно“, рекао је председник Србије.

Николић је казао и да је „склон да верује“ да ће следеће године бити ванредних парламентарних избора, али и нагласио да то зависи од процене лидера напредњака Вучића.

Николић је негирао да постоји сукоб са Вучићем, али и приметио да „странка више не брани његове сараднике и запослене у кабинету“ и навео случај Оливера Антића.
„Оливер Антић остаће мој саветник и то се никада није доводило у питање. Министарка Зорана Михајловић хоће да каже када јој се неко не свиђа. То је њен стил. У свему треба имати меру, а преко мере су коментари о томе ко треба да буде мој саветник“, рекао је председник државе.

Николић је нагласио и да је добио отворене претње и да је о томе обавештена БИА, а за дешавања у вези са лидером радикала Војиславаом Шешељом у Хагу рекао је да је то „на неки начин и трагедија Србије“.

Танјуг