Конституисање четири општине на северу КиМ 11. јануара по законима такозваног Косова

zastava siptarska

ПРИШТИНА – Такозвани генерални секретар Министарства за администрацију и локалну самоуправу у Влади Косова Бесник Османи казао је данас у Приштини да очекује да ће све четири општине на северу Косова бити конституисане 11. јануара по законима Косова.

Упитан да ли су прошли законски рокови за формирање тих општина, Османи је за агенцију Бета казао да нису прошли сви законски рокови за формирање општина у северној Митровици, Лепосавићу, Звечану и Зубином Потоку.

„По ткзв. законима Косова до сада је прошао само рок по коме је требало да новоизабрани градоначелници сазову конститутивне скупштине. Остало је још да закључно са 11. јануаром то учини најстарији одборник и ми очекујемо да ће тада скупштине у тим општинама бити и формиране”, рекао је Османи.

У четири општине на северу Косова Срби су већина становништва и до сада у њима нису функционисале институције Приштине. Избори по косовским законима у тим општинама први пут су одржани 3. новембра, али је њихово конституисање одложено на захтев ЕУ. Приштина инсистира да све буде спроведено по косовским законима.

Бета