Албанци прете бојкотом избора у Подгорици

 tuzi siptarska opstina

Подгорица – Председник Грађанске иницијативе Албанаца Васељ Сиништај казао је данас да ће та странка бојкотовати локалне изборе у Подгорици, уколико се, како је навео, настави пракса црногорске власти да не испуњава обећања, првенствено у вези са статусом општине Тузи.

„Уколико Тузи не добију статус пуноправне општине, Грађанска иницијатива ће бојкотовати локалне изборе у Подгорици“, истакао је он.

Према његовим речима, питање статуса општине Тузи треба да буде решено пре локалних избора у Подгорици, који су на пролеће наредне године.

Сиништај је додао да за Албанце није задовољавајућа понуда градоначелника Подгорице Миомира Мугоше да Тузи добију већу аутономију уместо статуса самосталне општине.

„За Грађанску иницијативу једино је прихватљиво да Тузи добију три основна стуба самосталне локалне управе – територију, надлежности и буџет, а све остало може бити ствар договора и политичке воље“, казао је он подгоричким медијима.

Тузи – месни центар Малесије, подручја уз границу Црне Горе са Албанијом, у коме доминантно живе етнички Албанци, тренутно имају статус градске општине у оквиру Подгорице.

Председник градске општине Тузи Франо Љуљђурај недавно је поднео оставку на ту функцију јер, како је образложио, до краја септембра није организован консултативни референдум за самосталну општину.

Консултативни референдум још није одржан, јер треба да му претходи стручна студија која би показала да ли би Тузи, као самостална општина, била економски одржива.

Крајем септембра појавиле су се две такве студије, али са потпуно супротним проценама – у једној се наводи да Тузи, на основу садашњих параметара, као самостална општина не могу бити економски одрживи, док се у другој тврди да формирање самосталне општине има финансијско оправдање.

Коначну одлуку да ли ће Тузи добити статус самосталне општине донеће Скупштина Црне Горе, на предлог Владе.

Танјуг