Нобел завадио председника и премијера

tomislav-nikolic-ivica-dacic-ketrin-eston

Најава председника Србије Томислава Николића да премијер Ивица Дачић не може да добије његову подршку уколико, макар и као кандидат за Нобелову награду, стане уз такозваног косовског премијера Хашима Тачија, изазвала је јуче реакцију председника Владе Србије, који је рекао да заправо Николић треба да буде кандидат за Нобела јер је он предложио разговор с Тачијем и стајао иза свега тога.

Наиме, председник Николић је у интервјуу „Вечерњим новостима” рекао да се о наводима да би премијер Србије, заједно с Кетрин Ештон и Хашимом Тачијем, могао да буде кандидат за Нобелову награду за мир, уопште не би ни оглашавао „да је Дачић већ нешто рекао”.

„Али, пошто ћути, и пошто сам довољно стар да му дам очински савет, ево, поручујем му: има времена, млад си, много тога још можеш да урадиш за Србију. Косово и Метохија није разрешен проблем. То ће да потраје. Ово је само једна фаза”, рекао је Николић, преноси Фонет.

Николић је подсетио да је питао Дачића, када је требало да му додели мандат, „да ли је спреман да преговара с Тачијем и да је он одговорио да прихвата, али је тражио да иза њега станемо Вучић и ја”.

„Рекао сам му: нећеш имати отпора у Србији. Твоја дужност је да преговараш с оним кога су Албанци изабрали, а знаш каква оптужба виси над њим”, навео је Николић.

„Казао сам му да има нашу пуну подршку. Али, ово у вези с Нобелом је нешто друго”, додао је председник Србије.

Николић је, такође, изразио бојазан да би све истраге против Тачија престале уколико би добио Нобелову награду. Председник Србије је истакао да стално у међународној арени, од УН до Савета Европе, говори о злочинима против Срба на Косову и Метохији и основаној сумњи да их је организовао Тачи.

„И сада треба Србин да стане уз кандидатуру с Тачијем, уз човека којег само странци спасавају од истраге. Србин уз њега не може да стане”, истакао је Николић.

С друге стране, премијер Србије јуче је Николићеве изнете ставове назвао некоректним, додавши да је управо председник Србије од њега тражио да преговара с Тачијем.

„Мислим да је Николић требало да каже да не подржава Тачија за Нобелову награду, а формулација да не подржава Дачића је у складу с оним инструкцијама које је мени давао кад год сам га питао шта да радимо у Бриселу”, рекао је премијер Дачић.

Kако је пренео Танјуг, Дачић је напоменуо да се прихватио веома тешког задатка да преговара с Тачијем и да га нико није питао да ли он то жели или не.

„Једноставно се дошло до тога да је Тачи неки председник владе, ми ту владу не признајемо, али Николић је то предложио. Он је тражио од мене да преговарам с Тачијем”, објаснио је премијер Србије.

Према његовим речима, Николић се о томе договорио с високом представницом ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон.

„Буквално је рекао – ево вам двојице премијера, затворите их у собу и шта се они договоре, ја ћу да прихватим”, рекао је Дачић, поновивши да он није ни тражио да то ради, нити је, како каже, због тога био политички срећан или пресрећан. Ја сам у свему томе учествовао због Србије, нагласио је Дачић, додајући да преговоре с Тачијем није ни обављао због Нобелове награде.

„Ја нисам тражио Нобелову награду, нисам ни радио за то, нити ме то интересује. Нисам тражио ни да се о томе изјашњава ни Николић, нити било ко други, само мало је некоректно да се изјашњава на такав начин, да када треба да се преговара – онда мора да се преговара с Тачијем”, рекао је Дачић.

М. Албуновић / Политика