Ивица Дачић: Томислав Николић треба да буде кандидат за Нобела, јер је он предложио разговор са Тачијем

dacic izdajnik

„Тражити компромис за решење проблема СПЦ и МПЦ“

Премијер Србије Ивица Дачић изјавио је данас да треба тражи компромис у решавању проблема који постоји између Српске православне цркве (СПЦ) и Македонске православне цркве (МПЦ).

Дачић је у разговору за македонску телевизију Сител рекао да треба уложити напор да би било подстакнуто тражење решења и да се то питање некако врати „у нормалне односе“.

Он је навео да је о томе и с представницима цркве и са представницима државе више пута имао неформалне разговоре.

„За цркве уопште није од значаја колико ће брзо овоземаљска питања бити решавана. За нас, који се бавимо овоземаљским стварима, то изгледа понекад преспоро и понекада се то одражава уопште на односе и на стварање једне атмосфере која је лоша“, указао је Дачић.

Упитан да ли би подржао иницијативу да се састану и разговарају поглавари двеју цркава, он је напоменуо да не зна ништа о црквеним процедурама које се тичу таквих сусрета, али да зна колико је тешко да се организује састанак чак и међу представницима цркава које се узајамно не оспоравају.

Премијер је као пример навео то да је две године било договарано да ли ће прво поглавар Руске православне цркве доћи у Београд или ће прво поглавар СПЦ-а отићи у Москву.

„Лично сам разговарао са нашим патријархом, да пробамо да направимо неки искорак. Такође сам пренео те неке поруке и ставове вашем државном руководству, које су везане и за неке судске процесе који се воде овде (у Македонији). Треба тражити компромис“, закључио је Дачић.

СПЦ и МПЦ се деценијама споре око статуса православне цркве у Македонији. МПЦ је 1950-их година од СПЦ, у чијем је саставу била, добила аутономију, а 1967. је прогласила аутокефалност.

МПЦ не признаје ниједна помесна православна црква, а СПЦ је сматра расколничком, док у исто време свештеници СПЦ немају дозволу да раде у Македонији.

МПЦ је пре две године допунила назив и сада се назива Македонска православна црква – Охридска архиепископија.

Ивица Дачић и Гордана Јанкуловска отворили Центар за полицијску сарадњу

На граничном прелазу Табановце данас је отворен Центар за полицијску сарадњу министарстава унутрашњих послова Србије и Македоније.

Заједнички центар отворили су премијер и министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић и министарка унутрашњих послова Македоније Гордана Јанкулоска.

Дачић и Јанкулоска претходно су потписали, у име министарстава унутрашњих послова две државе, Протокол о полицијској сарадњи у току туристичке сезоне у Македонији.

Дачић је истакао да је отварање центра и потписивање протокола о сарадњи доказ добре сарадње између два министарства у последњих неколико година.

„Овај Протокол је важан због великог броја наших грађана који бораве на југу Македоније“, рекао је Дачић, истичући да је добро да постоји нека контакт тачка са нашом полицијом, претпостављајући да Македонија такве протоколе има и са другим државама одакле долазе туристи.

Дачић је додао да сличне договоре постижемо и са Хрватском и Црном Гором, јер су то углавном дестинације где наши туристи одлазе преко лета и зиме.

Македонска министарка полиције указала је на значај контакт центра који је данас отворен.

Она је навела да ће заједнички контакт центар допринети повећању ефикасности две земље, посебно имајући у виду да је отворен на граничном прелазу где постоји највећа фреквенција, а самим тим и највише могућности за евентуалне злоупотребе и проблеме који се јављају у току нормалног рада.

„Удар на унутрашњу дилерску мрежу“

Табановце — Премијер Србије Ивица Дачић рекао да је акција „Гром 1“ усмерена на унутаршњу дилерску мрежу која наступа онда када дрога већ стигне у нашу земљу.

„У овом случају, предмет акције није био пут дроге како она долази до Македоније или Србије, већ удар на дилерску мрежу“, рекао је Дачић новинарима.

Он је додао да је у наставку акције, јутрос извршен претрес на више од 1.100 локација, да је полицијски задржано више стотина људи, код многих је пронађена дрога, оружје, новац нелегални или фалсификовани, украдени аутомобили, а пронађена су и лица за којима се трага.

У данашњој истовременој акцију „Гром 1“ на подручју Србије одређена је мера задржавања до 48 сати за 124 осумњичене особе, тужилаштву је спроведено седам лица, одузето скоро 20 килограма различите врсте дроге, више од 50 врста различитог оружја, пронађено је шест особа по потрагама, расветљено осам кривичних дела.

Извршен је претрес на 1.165 адреса, на којима је пронађено 1.045 особа, а по налогу надлежних тужилаштава биће поднете кривичне пријаве против 115 лица, саопштио је МУП Србије.

На граничном прелазу Табановце данас је отворен Центар за полицијску сарадњу министарстава унутрашњих послова Србије и Македоније.

Заједнички центар отворили су Дачић и министарка унутрашњих послова Македоније Гордана Јанкулоска.

„Томислав Николић треба да буде кандидат за Нобела, јер је он предложио разговор са Тачијем“

Београд — Председник Томислав Николић требало је да буде кандидат за Нобелову награду, јер је он предложио разговор са „косовским премијером“ Хашимом Тачијем, каже Дачић.

Николић је стајао иза свега тога, рекао је данас премијер Србије Ивица Дачић, реагујући на Николићеву изјаву да неће подржати његову кандидатуру за то међународно признање.

„Мислим да је Николић требало да каже да не подржава Тачија за Нобелову награду, а формулација да не подржава Дачића је у складу са оним инструкцијама које је мени давао кад год сам га питао шта да радимо у Бриселу“, рекао је Дачић.

Он је навео да му је Николић једном приликом рекао: „Немој да потпишеш, али немој ни да одбијеш“.

Дачић је напоменуо да се прихватио веома тешког задатка да преговара са Тачијем и да га нико није питао да ли он то жели или не.

„Једноставно се дошло до тога да је Тачи неки председник владе, ми ту владу не признајемо, али Николић је то предложио. Он је тражио од мене да преговарам са Тачијем“, објаснио је премијер Србије за македонску ТВ Сител.

Према његовим речима, Николић се о томе договорио са високом представницом ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон.

„Буквално је рекао – ево вам двојице премијера, затворите их у собу и шта се они договоре ја ћу да прихватим“, рекао је Дачић, поновивши да он није ни тражио да то ради, нити је, како каже, због тога био политички срећан или пресрећан.

Ја сам у свему томе учествовао због Србије, нагласио је Дачић, додајући да преговоре са Тачијем није ни обављао због Нобелове награде.

На питање да ли је спреман за Нобелову награду, Дачић је одговорио да о томе није размишљао, нити га је о томе било ко консултовао да ли треба или не треба да се кандидује.

„Ја нисам тражио Нобелову награду, нисам ни радио за то, нити ме то интересује. Нисам тражио ни да се о томе изјашњава ни Николић, нити било ко други, само мало је некоректно да се изјашава на такав начин, да када треба да се преговара – онда мора да се преговара са Тачијем“, рекао је Дачић.

Он је поновио да му је „драже што је кандидаван за Нобела него за Хаг“ и додао да не верује да ће добити ту награду, нити да га то интересује.

Ако Ивица Дачић, макар и као кандидат за Нобелову награду, стане уз Хашима Тачија, не може да добије моју подршку, изјавио за Новости председник Николић.

Подсетимо, српски и албански кокуси у Конгресу упутили су писмо Нобеловом комитету у којем номинују Ивицу Дачића, Хашима Тачија и Кетрин Ештон за Нобелову награду за мир.

Премијер Србије је раније навео да се такве номинације не објављују раније, тако да чим се појавила информација о номинацији он закључује да то није тачно.

Премијер Косова Хашим Тачи изјавио је раније да је почаствован номинацијом за Нобелову награду за мир и да то признање, више него ико други, заслужују грађани Косова.

Бета/Б92/Танјуг